eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Demszky rálép az autósok tyúkszemére: "Nem fognak tapsolni"

A jövő évtized elejétől Budapest bizonyos részeire már csak különleges úthasználati díj, az úgynevezett dugódíj megfizetésével lehet majd behajtani - mondta Demszky Gábor főpolgármester az Európai Mobilitási Hét megnyitóján, a nemrégiben sétálóutcává alakított Zrínyi utcában.

Demszky Gábor közlése szerint ezt az adót azok fizetik majd, "akik egy bizonyos térségbe, mondjuk Budapest közigazgatási határain belülre belépnek gépkocsival".

Ez a megoldás - a belső városrészek környezeti terhelésének csökkentése - már Európa számos városában bevált - tette hozzá a főpolgármester, megjegyezve, hogy ez a lépés természetesen érdekeket sért majd.

"Természetesen ezt nem nagyon fogják megtapsolni azok, akik az agglomerációban laknak, vagy a külső részeken laknak, mert pénzbe kerül, és mert életmódváltásra kényszerít, vagy mert nem tudják megfizetni" - vélekedett.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem lát más megoldást az egyre növekvő autóforgalom által okozott környezeti károk enyhítésére.

Leszögezte: ahhoz, hogy Budapest élhetőbb, szerethetőbb legyen, elengedhetetlen a napjainkra már 1,2 milliósra duzzadt budapesti autóstábor közlekedésének visszaszorítása.

A város szerkezete ugyanis nem az autókra, és főleg nem az ilyen nagy gépjárműforgalomra épült - magyarázta.

Demszky Gábor, aki a megnyitóra maga is kerékpárral érkezett, kifejtette, hogy az autósoknál szemléletváltásra van szükség. A cél az, hogy minél többen használják a tömegközlekedési járműveket, pattanjanak kerékpárra, illetve gyalogoljanak.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×