eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Gyurcsány: Nincs erős Magyarország rend nélkül

Az ellenőrzési rendszer erősítésével és a szankciók szigorításával növelné a fogyasztóvédelem hatékonyságát a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkaértekezleten hangsúlyozta: hiba volt, hogy az elmúlt tíz évben leépítették a hatóságokat.

Nincs erős Magyarország rend nélkül, nincs rend a normák betartása nélkül - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a fogyasztói biztonságról rendezett munkaértekezleten.

A kormányfő kiemelte: az államnak olyan erősnek kell lennie, hogy az általa hozott normák betartását ki tudja kényszeríteni.

A kormány eltökélt szándéka, hogy a közös normák végrehajtását és végrehajtatását kikényszerítse - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc példaként a nyugtaadást említette, ugyanis a tavaly elvégzett 35 ezer ellenőrzésnél majdnem minden második esetben találtak gondot.

Sem a fogyasztói tudatosság nem elég fejlett, sem a civil mozgalmak nem elég erősek, így az államnak kell erősítenie a hárompillérű fogyasztóvédelem harmadik elemét, a hatóságokat - fejtette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy hiba volt leépíteni az ellenőrző hatóságokat, amelyeket most erősíteni szándékoznak.

Ezért több szervezetnél létszámbővítésre kerül sor, míg a fogyasztóvédelemnél a regionális rendszer helyett szeptembertől az egységes Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság működik majd.

Lamperth szigorítana

A tanácskozáson részt vett Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter és Wittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója is.

A szankciókat is szigorítani kell - közölte a szociális és munkaügyi miniszter.

Lamperth Mónika kifejtette, hogy jövő év januárjától átalakított és szigorúbb büntetési rendszert kívánnak alkalmazni.

A tárcaközi munkacsoport már dolgozik a tervezeten, amelyet gyorsított ütembe akarnak a parlament elé terjeszteni - tette hozzá.

Wittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója elmondta: tavaly 49 témában végeztek 43 ezer 107 ellenőrzést, 10 ezer laboratóriumi vizsgálatra került sor és 1,6 milliárd forint bírságot szabtak ki.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×