eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Zászlófelvonás szórványos bekiabálásokkal

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött meg Budapesten, a Kossuth Lajos téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség. A hagyományokkal ellentétben a tiszteket idén a Hősök terén avatták.

A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc kormányfő, és Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testületek képviselői.

A Kossuth teret a rendőrség teljesen lezárta, a rendezvényre érkezők csak szigorú átvizsgálás után léphettek a kordonokkal elzárt területre.

Néhány árpádsávos zászlót lengető ember a zászlófelvonás közben többször sípolással és fütyüléssel, illetve bekiabálással próbálta megzavarni az ünnepséget. Õket korábban igazoltatták a rendőrök, de más intézkedésre nem került sor.

Tisztavatás

A Hősök terén 109 fiatal, köztük 14 nő tett esküt a tisztavatáson. A hagyományoktól eltérően idén nem a Kossuth téren avatták fel a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzett fiataljait.

Az eseményen részt vett a három legfőbb közjogi méltóság. Szekeres Imre honvédelmi miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: hagyományt szeretnének teremteni, mert szerinte a Hősök tere méltó hely a jövő tisztjeinek esketésére.

A miniszter a jövőbeni feladatok között említette a rendőrség és a határőrség integrációját, a schengeni csatlakozást és a Honvéd kórház fejlesztését.

A tisztavatás után légi bemutatót tartottak, amelyen a közönség megtekinthette a honvédség új Gripen vadászgépeit is.

Az állami kitüntetéseket 13 órakor adják át az Országház Kupolacsarnokában. A köztársasági elnök délután Székesfehérváron ünnepi beszédet mond a Koronázó téren és megkoszorúzza a magyar királyok sírját.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×