eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elvonult a vihar a főváros térségéből

Elhagyta Budapest környékét a zivatarrendszer, amelynek hatására fél hét és fél nyolc között heves eső, helyenként jégeső zúdult a fővárosra. A tűzijátékot megtartották.

Az északkelet felé mozgó zivatarrendszer elhagyta Budapestet. Miskolcon nem rendezik meg a tűzijátékot; ha az időjárás nem szól ismét közbe, akkor kedd este 9-kor tartják meg.

Este fél hét körül heves eső, helyenként jégeső zúdult Budapestre, a távirati iroda tudósítói a Belvárosban több helyen a szél elől menekülő embereket látnak.

A Bazilika környékén a szél miatt többen is elestek, többen pánikszerűen menekülnek a zivatarban. A tetőkről cserepeket szakított le a szél, máshol sátrakat borogatott.

A Clark Ádám tér környékén jégeső esett, sokan szállodákban, irodaházakban kerestek menedéket.

Dél-Pesten utakat torlaszoltak el, és autóra is estek letört faágak - közölte Bérczi László tűzoltó alezredes, az Operatív Törzs tagja elmondta.

Riasztások

Az OMSZ honlapja szerint már sehol nincs vörös fokozatú riasztás, az ország nagy részére a narancs fokozat érvényes. A Nyugat-Dunántúlt már elhagyta a vihar, ott csak a legalacsonyabb fokozatú riasztás van érvényben.

Az OMSZ munkatársa, Molnár László korábban az InfoRádióban azt mondta: a mostani időjárási helyzet más, mint a tavaly augusztus 20-i, akkor egy hidegfront vonult át az országon, így pontosan kiszámítató volt annak érkezése, míg most egy úgynevezett összáramlási vonal található a Nyugat-Dunántúlon, ami nagyon lassan halad.

A szakember szerint most nem elsősorban a szél okoz majd károkat, hanem a heves csapadék és a jég.

A meteorológiai szolgálat szerint a Dél-Dunántúlon kialakult , északkelet felé haladó zivatargócok miatt nem lehet kizárni újabb viharokat a fővárosban.

Megtartották a tűzijátékot

A viharos előjelek ellenére a szokott időben, este kilenc órakor elkezdődött az augusztus 20-i ünnepségeket záró tűzijáték.

A rendezésért felelős Operatív Törzs irányítója korábban elmondta: valamennyi terület felelősétől azt az információt kapta, hogy a tűzijáték biztonságos megtartásának nincs akadálya.Háromszáz riasztás

Estig mintegy 300 riasztást kaptak a tűzoltók országszerte a viharok miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint az eddigi adatok alapján a legtöbb kárt Győr-Moson-Sopron megyében okozta a vihar, de Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban is sok dolguk akadt a tűzoltóknak; kidőlt fák, leszakadt ágak eltávolításához, vízszivattyúzáshoz kérték a segítségüket.

Budapesten XVIII. és XIX. kerületekben volt a legsúlyosabb a vihar, de érintette a belvárost és a Duna-partot is. Sérülést okozó balesetről a katasztrófavédelem szóvivője nem tudott.

Villámcsapás


Megsérült egy férfi a Komárom-Esztergom megyei Vértesszőlősön, amikor a viharban villám csapott egy mellette lévő vasoszlopba.

A tatabányai mentőállomás ügyeletese közölte: a középkorú férfi szerencsére nem sérült meg súlyosan; az eset után a tatabányai kórház kardiológiai osztályára vitték.

Az augusztus 20-ai tűzijátékot Komárom-Esztergom megyében Oroszlányban és Vértesszőlősön a vihar miatt nem tartották meg. Tatán szintén elmaradt az Öreg-tó vizére tervezett lézershow.

Fejér megyében fákat csavart ki az erős, helyenként 80-90 kilométer erősségű szél, Seregélyesen pedig villám csapott egy szalmakazalba a délutáni viharban - közölte a székesfehérvári katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

Koltai Zsolt tűzoltó őrnagy tájékoztatása szerint rövid idő alatt 10- 12 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Többnyire a vihar által kidöntött fákat kellett, illetve kell eltávolítaniuk Székesfehérváron, valamint Bicske és Mór térségében.

Somogy megyében 10-15 riasztást kapott a katasztrófavédelem, főként a Balaton partjáról jeleztek fakidőléseket, valamint vízzel elárasztott pincék kiszivattyúzásához kértek segítséget. Marcaliban jégeső esett, Kaposváron szélvihar söpört végég.

Jégeső

A távirati iroda jelentése szerint a Vas megyei Csákánydoroszlón dió nagyságú jégdarabok hullottak, megrongálva néhány ház tetejét. A helyi kisvendéglő egyik alkalmazottja elmondta: a vendéglő előtt autók álltak meg, amelyeknek szélvédőjét betörték a jégdarabok.

Sopronban pincéket és mély fekvésű garázsokat öntött el a délutáni felhőszakadás. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Kapuváron és Győrben is okozott károkat a heves zivatar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×