eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Belerokkanhatnak a kutyák a tűzijátékba

Körülbelül háromszáz kutya kóborol el Budapesten egy-egy olyan ünnep során, ahol petárdát vagy tűzijátékot használnak - mondta az InfoRádiónak a Kutya magazin főszerkesztője. Harcsás Márta azt tanácsolja az állatbarátoknak, hogy az augusztus 20-i tűzijáték alatt maradjanak a háziállatukkal, és nyugtassák meg, mert életre szóló károsodást szenvedhetnek.

Elszökhetnek, elkóborolhatnak a kutyák és a macskák, ha megrémülnek a tűzijáték, petárda hangjától - mondta az InfoRádiónak A kutya című magazin főszerkesztője.

Harcsás Márta közölte: az állatok, főleg a kutyák sokkal érzékenyebbek a magas, sivító és a durranó hangokra, ezért eshetnek pánikba ezektől.

A tenyésztő hozzátette: amióta engedélyezték a szilveszteri petárdázást, csak Budapesten két-háromszáz kutya szökik el ebben az időszakban. A szökött állatok pedig nagyon nehezen találnak vissza a gazdájukhoz.

A petárda vagy tűzijáték hangja a kutyák idegeit is próbára teszi: maradandó sérüléseket is okozhat az állatok idegrendszerében, így lehetséges, hogy egy korábban nyugodt, és egyáltalán nem félős eb egy zajos szilveszter után már az égzengés hangjára is pánikba esik.

Harcsás Márta nem tanácsolja a gazdiknak, hogy nyugtatót adjanak kedvenceiknek, inkább azt javasolja, hogy maradjanak otthon a kutyákkal, engedjék be a lakásba és próbálják megnyugtatni őket.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×