eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Két nap múlva érkezik Európa egyik legbefolyásosabb asszonya

Három éve nem járt német kancellár Magyarországon. Jövő hét kedden azonban Budapestre érkezik Angela Merkel, hogy az államfővel, a miniszterelnökkel, valamint a Fidesz vezetőjével tárgyaljon.

Hat órát tölt összesen Budapesten a német kancellár. Noha Angela Merkel szinte villámlátogatást teszt, a programja igen csak sűrű.

Az államfő után a miniszterelnökkel tárgyal, majd a Fidesz vezetőjével egyeztet, ezután pedig az Andrássy Egyetemen tart előadást.

Német kancellár legutóbb három éve, 2004 szeptemberében járt Magyarországon. A két állam kapcsolata kiváló, Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel pedig rendszeres telefonkapcsolatban áll.

A mostani látogatáson a gazdaságé lesz a fő szerep. Budapest szeretné elérni, hogy az egyik német kutatás-fejlesztési cég nálunk nyisson új K+F bázist.

A Miniszterelnöki Hivatalban tartott háttérbeszélgetésen Banai Károly a miniszterelnök főtanácsadója azt mondta: erre mindkét fél hajlandó, már csak néhány kérdést kell tisztázni.

A tárgyalásokon szó lesz még a Nyugat-Balkánról, első sorban a névleg Szerbiához tartozó, albán többségű, ENSZ-fennhatóság alatt álló tartomány, Koszovó sorsáról.

Az InfoRádió kérdésére, hogy a magyar vállalkozásokat is érintő németországi munkarazziák ügye, a SoKo Bunda és SoKo Pannonia akciók szóba kerülnek-e a két politikus közt, illetve szerepel-e a napirendi pontok között a német munkaerőpiac megnyitása a magyarok előtt, a külügy főosztályvezetője nemmel felelt.

A 2004-es SoKo akciókkal kapcsolatban Nagy Erszébet, a külügyi tárca területi főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy a magyar vállalkozókat hátrányosan érintő ellenőrzések tartományi hatáskörbe tartoznak, a bírósági eljárások jó ütemben haladnak, és az esetek 85 százaléka már rendeződött is. Eddig mindössze két esetben született a magyarok elleni döntés.

Szerző: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×