eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Ötpárti igen a menekültek befogadására

A guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött kubai menekültek érkezhetnek Magyarországra: 29-en kapnak menedékjogot - mondta a Külügyminisztérium államtitkára.

Horváthné Fekszi Márta közölte: szűk körű külügyminisztériumi delegáció utazott Guantánamóra, amelyben a magyar Bevándorlási Hivatal is képviseltette magát.

A Kuba szigetén található támaszponton a menekültek tájékoztatást kaptak Magyarországról, és kitöltöttek kérdőíveket, amelyeket Budapesten értékeltek ki.

Ezek alapján született meg a döntés arról, hogy 29-en kaphatnak politikai menekült státuszt az országban, az erre vonatkozó dokumentumokat akkor írják majd alá, ha megérkeznek - ismertette a folyamatot az államtitkár.

Hangsúlyozta: a beilleszkedés valamennyi költségét, beleértve a lakásbérlést, a nyelvtanulást és a téli ruhákat, az Egyesült Államok fizeti egy éven keresztül.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kubai menekültek befogadása mind az öt parlamenti párti tudtával és beleegyezésével történik.

Emlékeztetett arra is, hogy nem Magyarország az egyetlen közép-európai állam, amelyik kubai menekülteket fogad be, hiszen nemrégiben ezt Csehország is megtette.

Ramon Saul Sanchez, a kubai menekülteket segítő Demokrácia Mozgalom nevű amerikai csoport vezetője korábban már bejelentette, hogy Magyarország 29 kubait fogadott be.

Öt menekült amerikai vízummal az Egyesült Államokban telepedhet le, heten pedig arra várnak, hogy valamely harmadik ország fogadja be őket.

A Kuba szigetén levő guantánamói támaszponton 44 olyan menekültet őriznek, akiket az amerikai parti őrség az utóbbi években halászott ki a két ország között a tengerből.

A menekültek közül 17-en éhségsztrájkot kezdtek 20 nappal ezelőtt fogva tartásuk mostoha körülményei miatt, és azért, mert Amerika nem tette lehetővé számukra a letelepedést.

Éhségsztrájkjukat pénteken fejezték be, miután megtudták, hogy az Egyesült Államok, Magyarország és egy harmadik állam befogadja őket.

Az amerikai parti őrség azért helyezte el Guantánamón a kubai menekülteket, mert Washington megítélése szerint a hazájukba való visszatérésük esetén üldöztetés várna rájuk.

Az amerikai hatóságok közben harmadik országot kerestek, amely befogadná a menekülteket, akik között sok az ellenzéki, a másként gondolkodó. Némelyikük már több mint két éve az amerikai támaszponton tartózkodik.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×