eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elhunyt Gyalog Rozi

Elhunyt Gyalog Rozi, a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) örökös tagja, aranytollas újságíró, a Szabad Kossuth Rádió alapító dekrétumának egyik aláírója - közölte a szervezet szombaton.

Gyalog Rozi Nagy Imre titkárnője, később a Szabad Föld, a Falurádió és a Szabad Kossuth Rádió munkatársa, majd a Népművészet című havilap szerkesztője volt - emlékeztet a szövetség.

Gyalog Rozi temetése a családtól kapott információ alapján a Fiumei úti temető 1956-os parcellájában lesz - az időpontot később közlik.

Gyalog Rozi Mezőtúron született 1927-ben, földműves családban. Tizennyolc évesen, 1945. januárjában a helyi földosztó bizottság tagja, társaival élelmet gyűjtött az éhező budapestieknek.

Első cikkei a Szabad Földben jelentek meg, majd 1950-től a Falurádióhoz kerül rádióriporternek.

1956. október 28-án aláírta a forradalmi Szabad Kossuth Rádió alapításának dekrétumát. Ezután a riportjaival szolgálta a forradalmat a rádióban. Mások mellett a 16 esztendős, később halálra ítélt Mansfeld Péterrel és társaival a Bakáts téri klinikán készített riportot.

A forradalom leverése után a rádió vezetése kitiltotta munkahelyéről, kizárták a MÚOSZ-ból, és egy ideig még segédmunkásként sem tudott elhelyezkedni.

A rendszerváltást már nyugdíjasként élte meg. A MÚOSZ 1993-ban örökös tagjává fogadta és két évvel később Aranytollal tüntetett ki.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×