eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

"Valós, de félrevezető a bűnügyi toplista"

Valós számokon alapuló, de rosszul értelmezett összeállításnak tartja a HVG úgynevezett bűnügyi toplistáját Piros Attila, az Igazságügyi Minisztérium rendészeti államtitkára. A Legfőbb Ügyészség egyes adataiból készült statisztika szerint tavaly Miskolcon, Szekszárdon és Székesfehérváron emeltek leggyakrabban vádat bűncselekmény miatt.

"Ha a rendőrség jelentős erőt és energiát fordít, például, a kábítószer elleni harcra, akkor törvényszerű, hogy azon a területen látszólag jelentősen növekedni fog a bűncselekmények száma - egyszerűen azért, mert a statisztikának vannak esetleges torzításai" - magyarázta Piros Attila, miért tartja rosszul értelmezettnek a HVG bűnügyi toplistáját.

"Nem arról van tehát szó, hogy a HVG nem valós számokkal dolgozott volna. De ismerni kell a statisztikák belső összefüggéseit" - hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium rendészeti államtitkára.

Emlékeztetett arra, hogy a rendőrségnek több száz oldalas statisztikái vannak. Ha ezt valaki átnézi, akkor kap tiszta képet egy-egy adott terület "fertőzöttségéről". Ez történik akkor is, amikor a megyei rendőrkapitányok - a törvényi előírásnak megfelelően - beszámolnak a közbiztonság helyzetéről a közgyűlésnek - tette hozzá Piros Attila.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×