eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nem kap családi pótlékot minden rászoruló - lapszemle

A jogosultak egy része nem veszi igénybe, vagy nem kapja meg a családi pótlékot, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt sem - írja érdekvédelmi szervezetekre hivatkozva a Magyar Nemzet.

Ennek valószínű oka, hogy nem tudják: jár a juttatás, vagy nem tudják, milyen módon kell igényelni. Elsősorban a putri körülmények között élő - egyáltalán nem minden esetben roma - családok lehetnek ilyen tekintetben tájékozatlanok. Ami pedig a szociális jövedelmek kifizetését illeti, azok egy esedékes törvénymódosítás miatt akár későbbre is tolódhatnak.

A Népszabadság arról ír, hogy felszámolás alatt áll a Hungaronafta Kft., amely 2000-ben közös benzinkúthálózat-céget hozott létre a Magyar Autóklubbal. A csúcsidőszakban majdnem ötven "olcsó" kutat magáénak mondó Klubpetrol Kft. a jelek szerint szintén a végét járja. A kutak némelyike működik ugyan, még talán a zászló is ott lengedez; a hálózathoz azonban jószerével semmi közük, mivel már nem kapnak onnan üzemanyagot.

A Hungaronafta legnagyobb hoppon maradt hitelezője az APEH, amely milliárdos adótartozásnak ütheti bottal a nyomát. Az Erste Bank, valamint a vám- és pénzügyőrség szintén több mint félmilliárd forinttal ragadt benn. Számtalan kisebb cég is verheti az ajtót: a felszámolást végül a Total Hungária kétmilliós lejárt számlája miatt rendelték el.

Buga Tamás felszámoló biztosnak ebben a helyzetben nincs könnyű dolga. Az ember azt képzelné, egy közepes méretű kúthálózat mögött áll megfelelő mennyiségű tartály, üzemanyag, netán szállítóautó és benzinkút is. Ám a helyzet az, hogy a többmilliárdos tartozással szemben jelenleg csupán egy 15 millió forintos értékű "mobil benzinkút", egy autó és néhány tízmilliónyi követelés áll. A cég tokodi elosztóbázisa már az Erste Banké.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy a távközlési szolgáltatások árának csökkenése ellenére jelentősen nőttek a háztartások kommunikációra fordított kiadásai az elmúlt másfél évtizedben a fejlett országokban - állapítja meg az OECD. A termék-innováció, az újabb és újabb szolgáltatások ugyanis egyre több fogyasztót vonzanak: elterjedt a széles sávú internet, és folyamatosan nőtt a mobiltelefonálás szerepe.

A szervezet tagországaiban így 1991-2004 között több mint negyedével, 1,79-ról 2,27 százalékra nőtt a háztartások rendelkezésére álló jövedelemből a kommunikációra fordított összeg aránya. Abszolút értékben még nagyobb volt a bővülés: éves szinten 563-ról 1054 dollárra emelkedett az átlagkiadás. A kommunikációs kiadások összetevői közül a telefon- és faxkészülékek árai mérséklődtek a legnagyobb mértékben. Ezt elsősorban a liberalizációval magyarázza az OECD.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×