eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

200 biztonsági őr és 40 mentőautó a tűzijáték alatt

Elutasítja a kormány a Fidesz élelmiszerbiztonságról szóló javaslatát. Honi gárda létrehozását szorgalmazza a hadseregen belül a Fidesz, a honvédelmi miniszter üdvözölte a javaslatot. Vizsgálatot indított az izraeli rendőrség Izrael budapesti nagykövete ellen egy korrupciós ügyben. A nap legfontosabb hírei augusztus 12-én, vasárnap.

Nem a Fidesz élelmiszerbiztonságról szóló javaslatára

Elutasítja a kormány a Fidesz élelmiszerbiztonságról szóló javaslatát, mert megítélése szerint az a jelenlegi, szigorú szabályozás enyhítése lenne.

Daróczi Dávid kormányszóvivő azt közölte: az uniós riasztási lánc révén nem 72, hanem 24 óra alatt értesül minden tagállam, ha valahol az egészségre veszélyes élelmiszerre bukkannak.

Hozzátette: az ellenzéki párt javaslata ellentétes az Európai Unió jogrendjével, amelynek éppen az a lényege, hogy a cégek felelősek azért, ha valami nincs rendben a saját termékeikkel, és nekik kell intézkedniük is szükség esetén.

A fideszes Koszorús László szombaton jelentette be, hogy pártja a jövő héten országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az élelmiszerbiztonság erősítése érdekében. A képviselő úgy vélte: nem nevezhető fogyasztóvédelemnek, hogy a vásárlónak kell eldöntenie, melyik élelmiszer veszélyes és melyik nem.

Szennyezett guargumi egy csokis szójaitalban?

Valamennyi forgalmazó üzletéből, így a magyarországi boltokból is visszahívta a Natumi csokis szójaitalt a gyártó német vállalat, mert a termék guargumit tartalmaz - közölte a helyettes főállatorvos.

Bognár Lajos azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy az adalékanyag dioxinnal szennyezett-e, a vizsgálatot a német hatóságok végzik.

A terméket idehaza forgalmazó Herba Hungary ugyanakkor azt közölte a honlapján, hogy a Natumi csokis szójaital gyártásánál használt guargumi az Indiából származó, szennyezett tételből ered.

A cég hangsúlyozta, hogy az E412-es anyag olyan kis mennyiségben van jelen a termékben, hogy nem jelent veszélyt az egészségre.

Fokozott készültség az ünnepségsorozatra

Kétszer annyi biztonsági őrt és mentőautót küld az idén az augusztus 20-ai állami ünnepségsorozat helyszínére a Miniszterelnöki Hivatal, mint az előző években - jelentette be a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid elmondta: a tűzijáték alatt a Duna mindkét oldalán 100-100 biztonsági őr teljesít majd szolgálatot és összesen 40 mentőautó áll készenlétben a helyszínen.

A kormányszóvivő pénteken jelentette be, hogy az augusztus 20-ai állami ünnepségsorozat lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz.

A Fidesz közölte: Gál J. Zoltán főkoordinátori megbízatásának visszavonását várják a kormánytól, mert neki joga lett volna leállítani a tavalyi, öt ember halálával végződő augusztus 20-ai tüzijátékot.A honvédelmi miniszer támogatja a Fidesz ötletét

Honi gárda létrehozását szorgalmazza a hadseregen belül a Fidesz - közölte az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja. Demeter Ervin emlékeztetett arra, hogy a kereszténydemokrata Simicskó István áprilisban már benyújtott egy hasonló javaslatot az Országgyűlésnek.

A politikus elmondta: az önkéntesekből álló Honi gárda békeidőben polgári katasztrófavédelmi feladatokat látna el, konfliktushelyzetben pedig kiegészíthetné a hadsereg erejét.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter üdvözölte a javaslatot. Hangsúlyozta: az ügyben konszenzusra szeretnének jutni a parlamenti pártokkal, hiszen a honvédelem nemzeti ügy.

Riasztások országszerte

Országszerte több mint 300 alkalommal riasztották a tűzoltókat a szombat esti vihar okozta károk elhárításához - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor az InfoRádióban elmondta: elsősorban Pest megyében kellett eltávolítani az útra vagy a felsővezetékekre dőlt fákat. Bács-Kiskun megyében Baját és környékét öntötte el az eső, ott garázsokból és pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet, két autó alatt beszakadt az úttest. A vihar Győr-Moson-Sopron és Heves megyében is károkat okozott.

Vádak Izrael volt budapesti nagykövete ellen


Vizsgálatot indított az izraeli rendőrség Izrael budapesti nagykövete ellen korrupció gyanúja miatt. A Jediót Ahronót című napilap korábban azt írta: Dávid Admón a gyanú szerint arra használta fel pozícióját, hogy üzleti vállalkozásokat indítson el Magyarországon, emellett kenőpénz ellenében üzletembereket segített a hivatali munkája során szerzett kapcsolatrendszerével.

A jeruzsálemi külügyminisztérium egyik tisztviselője megerősítette, hogy vizsgálat folyik a nagykövet ellen, de részleteket nem közölt.

A tálibok mégsem engednek?

Hírügynökségi értesülés szerint mégsem engedik szabadon a tálibok a két beteg dél-koreai túszt. Juszef Ahmadi, az iszlamista afgán mozgalom szóvivője szombaton még azt ígérte, hogy feltétel nélkül elengedik a két asszonyt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség most azonban a szóvivőre hivatkozva azt közölte, hogy a tálibok vezetése meggondolta magát. A tálibok és egy dél-koreai küldöttség pénteken este kezdtek közvetlen tárgyalásokat a július 19-én elrabolt túszok sorsáról.

A 23 fogoly közül két férfit kivégeztek, jelenleg 16 nő és 5 férfi van az iszlamista fegyveresek fogságában.

Az első feladat kipipálva

Elvégezte az első külső szerelési munkákat az Endeavour űrsikló két asztronautája a Nemzetközi Űrállomáson. Az amerikai és a kanadai űrhajós több mint 6 órát töltött az űrben, hogy felszereljen egy napelemek hordozására alkalmas berendezést.

A NASA közlése szerint megvizsgálták az űrsikló kilövéskor megrongálódott hővédő pajzsát is és felvételeket készítettek róla. Azt, hogy a mintegy 18 négyzetcentiméteres rés veszélyezteti-e az űrsikló visszatérését a Földre, a földi irányítás vizsgálja tovább.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×