eur:
389.97
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nyolcmillió éves fák érkeztek Miskolcra

Rendőri felvezetéssel érkezett meg az a tréler, amely nyolcmillió éves mocsárciprusokat szállított szerdán a miskolci Herman Ottó Múzeum területére. A trélerről daruval emelték át a matuzsálem fatörzseket egyelőre ideiglenes helyükre, egy speciális homokágyásra, ahol megfelelő nedvességet kapnak.

Megérkeztek azok a nyolcmillió éves fák Miskolcra, melyeket a bükkábrányi bányaterületen találtak pár héttel ezelőtt. A Hermann Ottó Múzeumban a homokágyás fölé egy pavilont állítanak össze, hogy a maradványokat megkíméljék az időjárás viszontagságaitól - mondta a múzeum igazgatója.

Veres László szerint kedden még útvonalengedélyre vártak, ám szerda délutánra sikerült olyan szállítóeszközt találni, amelyen a fatörzsek magassága nem haladta meg az öt métert, így érkeztek meg a fák Miskolcra.

A négy mocsárciprus közül a legnagyobb tömege eléri a 4,7 tonnát, négy méter magas, alsó átmérője két métert tesz ki, a három kisebb is hasonló monstrumnak számít, így szállításuk nem volt egyszerű, ráadásul a fákat csak álló helyzetben lehetett elhelyezni, hiszen rendkívül sérülékenyek.

A felső miocén kori (11,6-5,3 millió év) különleges leletek további sorsa kapcsán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azt mondta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei napokon belül megkezdik a lignitbányában talált többi fatörzs előkészítését a biztonságos elszállításra.

A speciális eljárással megtisztított és stabilizált fatörzseket ezt követően Ipolytarnócra szállítják. A mocsárciprus-erdő fái egyébként azért egyediek, mert épen maradtak, és eredeti helyükön, álló helyzetben konzerválódtak.

A feltárt 16 fa nem szenesedett el és nem kovásodott meg, az öt-hat méter magas, másfél-három méter átmérőjű fatörzsek eredeti helyükön álltak, eredeti formájukban és anyagukban maradtak meg.

Az erdő mintegy hatvan méter mélyen található, óvatos eljárással próbálták eddig is megmozdítani a fákat, ugyanis a levegő és a nap kártékonyan hat a szerkezetükre, kiszárítja, emiatt azok szinte "széthullnak".

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×