eur:
389.74
usd:
364.92
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mit ne együnk? - a nap legfontosabb hírei

Már 410 cég jelezte, hogy guargumit használ termékei előállításához - közölte az országos főállatorvos. Süth Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte: továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy a vizsgálatok befejezéséig ne fogyasszanak E-412 adalékanyagot tartalmazó élelmiszert és gyógyszert.

Átadták az M7-es autópálya új, Zamárdi és Balatonszárszó közötti 14,7 kilométeres szakaszát, és az ennek részeként a Kőröshegynél megépült völgyhidat. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hangsúlyozta: Budapest és Balatonkeresztúr között már végig autópályán közlekedhetnek az autósok, hamarosan átadnak egy újabb 18 kilométeres szakaszt Nagykanizsa és Becsehely között, 2008 május végére pedig elkészül az M7-es autópálya utolsó, 37 kilométeres szakasza az országhatárig. A Zamárdi és Balatonszárszó közötti autópálya-szakasz összesen 76 milliárd forintba került, ebből 41 és fél milliárdot költöttek az 1872 méter hosszú völgyhídra. -A kormány közben összesen több mint ezer milliárd forint értékű út- és közlekedésfejlesztésekről döntött; a beruházásokra 600 milliárd forint uniós támogatás használható fel. 400 milliárd forintot csaknem 770 kilométernyi út megépítésére illetve felújítására fordítanak, 450 milliárdot szánnak öt városi tömegközlekedési fejlesztésre, 5 vasúti projektre pedig összesen 375 milliárd forint használható fel.

Már 410 cég jelezte, hogy guargumit használ termékei előállításához - közölte az országos főállatorvos. Süth Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte: továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy a vizsgálatok befejezéséig ne fogyasszanak E-412 adalékanyagot tartalmazó élelmiszert és gyógyszert. Az agrártárca szóvivője korábban azt közölte: pénteken teszik közzé a guargumi esetleges dioxin-szennyezettségével összefüggő első hivatalos vizsgálatok eredményeit. Dékány András megerősítette, hogy a munka várhatóan már csütörtökön befejeződik, de az eredményeket még értékelni kell, amit várhatóan éjszaka végeznek el.

Ötpárti egyeztetést kezdeményez a Fidesz a népszavazás költségeinek csökkentéséről. Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke az InfoRádióban azt mondta: javaslataik célja, hogy minden országos választás, így a népszavazás állami lebonyolítási költségei is egymilliárd forinttal csökkenthetők legyenek. Úgy vélte: elsősorban az informatikai és nyomdai beszerzések országgyűlési ellenőrzésével, valamint a borítékok megszüntetésével lehetne mérsékelni a költségeket, emellett csökkenteni lehetne az Országos Választási Bizottság működési költségeit is. A szocialista Göndör István szerint a Fidesz az egyeztetéssel szeretné elterelni a figyelmet arról, hogy a népszavazás 5 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek. Az SZDSZ közölte: kész részt venni az egyeztetéseken.

Jelenleg nincs napirenden az OMV-nél, hogy nyilvános ajánlatot tegyen a MOL-ra - közölte az osztrák olajvállalat vezérigazgatója. Wolfgang Ruttenstorfer úgy fogalmazott: barátságos tárgyalások folytatásával szeretnék elérni a két cég egyesítését. A vezérigazgató elmondta: hasznos lenne, hogy az OMV és a MOL közös irányítással, bécsi és budapesti központtal működjön, mert így az iparág további konszolidációjában jobban tudnák állni a versenyt. Hangsúlyozta: az OMV-t nem sürgeti az idő, de a következő két-három évben erősödik majd a konszolidáció, és ha nem az osztrák cég, akkor más tesz hasonló lépéseket. A Mol többször is elutasította az OMV egyesülési szándékát.

Grúzia az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kéri az állítólag a területére zuhant, fel nem robbant orosz rakéta ügyében. Egy neve elhallgatását kérő grúz illetékes a vizsgálat adataira hivatkozva azt mondta: nem kilőtte, hanem egy manőver részeként ledobta a héten megtalált rakétát az orosz repülőgép. A beszámoló szerint a grúz légtérbe berepülő vadászgépre egy vállról indítható rakétát lőttek ki a szomszédos, Moszkva támogatását élvező Dél-Oszétiából, és a gép a kitérő manőver közben dobta el a terhet. A rakéta a grúz fővárostól 65 kilométerre nyugatra, mezőgazdasági területen ért földet. Oroszország továbbra is tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz. --A feleket az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt önmérsékletre szólította fel.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kormánya véletlenül az ellenséges Hamász fegyvereseinek utalt át fizetést. A radikális szervezet közölte: a Pénzügyminisztérium elrendelte, hogy a tévedésből kiutalt béreket küldjék vissza a Palesztin Hatóságnak, de a 2600 fegyveres közül több száz már felvette a pénzt. A kiutalt összeg a tájékoztatás szerint meghaladja a 2 millió dollárt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×