eur:
390.12
usd:
365.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Különleges módszerekkel vizsgálhatják a Munkácsynak tulajdonított képet

Vannak arra utaló jelek, hogy Munkácsy eredeti festményét foglalták le a vámosok. Virág Judit igazságügyi festményszakértő az InfoRádiónak elmondta: a kép több vizsgálaton is áteshet, amíg biztosan meg tudják állapítani az eredetét.

A most felbukkant, feltehetően Munkácsy Mihály festette kép vizsgálata ellenőrzéssel kezdődik: meg kell nézni, hogy szerepel-e a festmény a művész életműjegyzékében - mondta az InfoRádió által megkérdezett igazságügyi festményszakértő.

Virág Judit, aki még nem látta a képet, hozzátette: ezután stíluskritikai vizsgálat következik; a képet össze kell hasonlítani néhány eredeti Munkácsy-festménnyel művészettörténeti kritériumok alapján. Ilyenek a kompozíció, az ecsetkezelés, vagy az, hogy a munka mennyire jellemző a művészre

Ha ez sem bizonyul elegendőnek, a szakértők restaurátorok segítségét kérhetik, akik a festék- és a vászon anyagát elemzik, majd röntgen-, ultraibolya lámpás és infralámpás vizsgálatokat végezhetnek - közölte a szakértő.

A Virág Galéria tulajdonosa elmondta: vannak olyan esetek, amikor csupán pár percbe telik megállapítani a festmények eredetét, az esetek jó részében azonban el kell végezni több vizsgálatot

A szakértő úgy tudja, hogy a most talált kép hátulján kiállítási cédulák találhatók, tehát utána lehet nézni a korabeli irodalomjegyzékekben.

Az igazságügyi festményszakértő hozzátette: a Magyar Nemzeti Galéria egyik művészettörténésze megállapította, hogy a kép valóban Munkácsy Mihály alkotása.Mit csinál egy igazságügyi festményszakértő?

Ahhoz, hogy egy művészettörténész a XIX-XX. századdal foglalkozó igazságügyi festményszakértő legyen, nem elég a diploma - mondta az InfoRádióban Virág Judit.

Az igazságügyi festményszakértő hozzátette: a gyakorlati szakmában is el kell töltenie több évet, például dolgoznia kell galériában vagy olyan helyen, ahol napi szinten foglalkozik festményekkel. Emellett szükséges, hogy legyen olyan elméleti munkássága, aminek alapján megkaphatja a titulust.

Virág Judit elmondta: a szakértői képesítést az Igazságügyi Minisztérium adja ki.

A festményszakértők feladata, hogy újonnan előkerült képek eredetiségét határozzák meg, vagy vitás kérdésekben adjanak szakvéleményt. A többi között olyan esetekben, amikor egy festményről a megvétele után kiderül, hogy hamisítvány, az eladó viszont állítja, hogy eredeti - fűzte hozzá Virág Judit.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×