eur:
394.4
usd:
355.43
bux:
0
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Most esett le: csak 300 forint marad a kórházaknál

Levélben fordult az Egészségügyi Minisztériumhoz a Magyar Kórházszövetség, mert az emelt összegű vizitdíjból és kórházi napidíjból is csak háromszáz forintot tarthatnak meg a szolgáltatók. A jogszabály korábban is úgy rendelkezett, hogy a 300 forinton felüli rész az egészségbiztosítót illeti, ám a kórházak csak az első kifizetésnél szereztek tudomást erről.

A kórházak csak később jöttek rá, hogy a normál vizitdíj fölötti részt az egészségbiztosító visszavonja, holott az intézmények vezetői úgy ítélik meg, hogy ez a kórházaikat illetné - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Varga Ferenc közölte: amikor az erről szóló jogszabály megjelent, még senki sem figyelt fel rá. Mivel azonban a finanszírozás késik, most kiderült, hogy az intézmények és a járóbeteg-szakrendelések is csak 300 forintot tarthatnak meg.

"A jogszabályok olvasása a kórházak részéről kicsit nehezebb. Mindig azt szeretjük kiolvasni, ami jobb, ami kedvezőbb a kórházak számára" - tette hozzá a kórházszövetség elnöke.

Varga Ferenc úgy véli: bár a kormányzati kommunikáció azt hangsúlyozta, hogy a vizitdíj a szolgáltatóknál marad, ez nem így van, mivel nem tarthatják meg a teljes összeget.

A minisztérium szerint, ha a kórházaknál maradna a 300 forint fölötti összeg, az intézmények kerülőutakon is ellátnák a betegeket, a jelenlegi szabályozás azonban arra ösztönzi őket, hogy a hagyományos útra küldjék a pácienseket.

A Magyar Kórházszövetség elnöke úgy véli: ez akkor lenne helytálló érvelés, ha a kórházak választanák meg a betegeket és nem fordítva.

Varga Ferenc szerint ugyanis az elképzelhetetlen, hogy a betegek olyan helyre menjenek kezeltetni magukat, ahol ezer forintot kell fizetniük, holott ugyanazt a szolgáltatást máshol 300 forintért is megkapnák.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×