eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milliárdos követeléssel álltak elő a metróépítők

Hetven esetben nyújtottak be pótmunkákra igényt a 4-es metró kivitelezői, a többletköltség milliárdos nagyságrendű - hangzott el a fővárosi közgyűlés ülésén. Az igények jogosságának elbírálására külön bizottságot állítanak fel a BKV-n belül. Budapest a nemzetközi kapcsolatait is felhasználva próbál nyomást gyakorolni a kivitelező francia cégcsoportra, hogy kevésbé keményen képviselje érdekeit a többletköltségek érvényesítésével kapcsolatban.

A fővárosi közgyűlés megvitatta a 4-es metró beruházásról szóló metró-biztosi jelentést, amely számos problémáról számol be a beruházással kapcsolatban.

Ellenzéki képviselők főleg azt feszegették, hogy a jelentésben jelzett pótmunka-igények mennyire jogosak, és milyen mértékűek.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, hogy konkrét összeget nem lehet mondani a pótmunkák többletköltségeinek mértékéről, mert a legtöbb esetben még folyik a vita róla a beruházó BKV és a kivitelező cégek között. Azt azonban kijelentette, hogy mintegy 70 ügyben folyik egyeztetés a pótmunkákról, a kivitelezők igénye milliárdos.

Demszky sokallja

Demszky Gábor arról beszélt, hogy a kivitelezők követelése az egyes ügyekben gyakran meghaladja a szerződéses összeg tíz százalékát, amit a főváros nagyon soknak talál ahhoz képest, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint ez az arány legfeljebb 3-6 százalék lehet.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a kivitelező külföldi konzorciumok, főleg a francia cégcsoport a pótmunkákkal kapcsolatos minden egyes fillért keményen megpróbál behajtani a fővároson. A főváros vezetése, mint azt a főpolgármester is kijelentette, nemzetközi kapcsolatain keresztül próbálja puhítani a cégcsoportot, hogy ne a pénzcsapot lássa a beruházásban, hanem inkább partneri viszonyt alakítson ki.

A vita során ellenzéki képviselők felsorolták, hogy milyen problémák jelentenek többletköltségeket az építkezés során, és a megoldási lehetőségeket firtatták. Ilyen például a Kálvin téri templom talapzatának megerősítése, a fúrópajzsok átvontatása az állomások szerkezetén, az alagút betonelemeinek megrepedése, a kitermelt föld elszállításának kérdése.

A főpolgármester és helyettese igyekezett megnyugtatni a városatyákat, hogy a problémák jelentős részére már megtalálták a megoldást. Demszky Gábor kijelentette, hogy a karaván halad, és most még nincs veszélyben a 4-es metró 2010-es átadási határideje.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×