eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Végleg lekerült a kormány napirendjéről az SZDSZ javaslata

Az Államreform Bizottság alelnöke szerint nincs elvi különbség az MSZP és a testület egészségbiztosítási modellje között. Az alapelvek azonosak, a régiós biztosítókat azonban máshogy képzeli el a párt és a bizottság. Draskovics Tibor szerint a koalíciós pártok meg is állapodhatnak valamelyik változatról a vasárnapi egyeztetésen.

Úgy tűnik, végleg lekerült a kormány napirendjéről az SZDSZ által javasolt, teljesen piaci alapú egészségbiztosítási modell.

Bár a múlt heti sajtóértesülést egyelőre senki nem erősítette meg, az MSZP frakcióvezetője és a közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli miniszterjelölt egyaránt arról beszél, hogy két változat között dönthetnek a koalíciós pártok a vasárnapi egyeztetésen.

Az egyik biztosan a szocialista javaslat. Gyurcsány Ferenc pártelnök múlt héten vázolta az MSZP kompromisszumos ajánlatát.

"Ezt a versenyt a biztonságos átmenet érdekében alapvetően regionális alapokon megszervezett pénztárokból kell elindítani, aztán nyissuk ki ezeket a pénztárakat, és a megalakulást követően tehessenek ezek a pénztárak más régiók számára is ajánlatot" - mondta a miniszterelnök.

A másik, terítéken lévő javaslat az Államreform Bizottság által kidolgozott modell.

Draskovics Tibor, a testület alelnöke, akit hétfőn neveznek ki a közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli miniszternek, a parlament alkotmányügyi bizottsági meghallgatásán azt mondta, az ő modellje 90 százalékban megegyezik a szocialista javaslattal.

Draskovics Tibor szerint mindkét tervezet bevonná a magánbefektetőket, de megtartaná az állami többséget. A miniszterjelölt azonban nem a fejlesztési régiók mentén alakítaná ki a biztosítókat.

"A ma meglévő tervezési-statisztikai régióktól eltérően, de regionális alapon kellene szétosztani az induló pillanatban a biztosítottakat ezek között az intézmények között. Mi egy olyan formulát javasoltunk, ami a különböző egészségi állapotú és intézményekkel való ellátottságú megyéket kombinálja egy-egy egészségbiztosítási pénztár portfóliójában" - jelentette ki a miniszterjelölt.

Draskovics Tibor szerint a két modell között nincs elvi különbség. A miniszterjelölt szerint a vasárnapi egyeztetésen - ennek megfelelően - döntés születhet egyebek mellett az egészségbiztosítási reform következő lépéséről is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×