eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Egy érdekcsoport akarja megszerezni a Pszichiátriai Intézet területét?

A pszichiátriai betegek testi és lelki egészséghez való joga, a szólásszabadság alkotmányos joga sérül az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetésével - mondta Szászfalvi László, a parlament emberi jogi bizottsága ellenőrző albizottságának kereszténydemokrata elnöke az Országgyűlés illetékes albizottságainak együttes ülése után az intézet Hűvösvölgyi úti épületében. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság alelnöke az ülés után azt mondta az InfoRádiónak: a jelek ellenére még mindig hisz abban, hogy sikerül megegyezni a Lipótközpont sorsáról, amelynek megszüntetése a magyar pszichiátria "lefejezése" lenne.

A Magyar Pszichiátriai Társaság álláspontja szerint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet nem szabad megszüntetni - mondta az InfoRádiónak Kurimay Tamás alelnök.

Kiemelte, az intézmény néhány osztálya a legmagasabb színvonalú ellátást nyújtja a betegek számára. Nem láttak olyan hatástanulmányt, amely alátámasztaná, hogy az épület alkalmatlan arra, hogy betöltse funkcióját, és ezért indokolt lenne a bezárása - tette hozzá Kurimay Tamás.

Az alelnök közölte, hogy az egészségügyi ellenőrző bizottság határozatot fogadott el, amelynek lényege, hogy az ülésen elhangzottakat azzal továbbítják az egészségügyi bizottságnak, hogy a továbbiakban a parlament foglalkozzon a Lipótközpont sorsának kérdésével.

Kurimay Tamás szerint még van esély a megegyezésre, ha sikerül a politikai érdekeken felülemelkedni.

A parlament emberi jogi bizottsága ellenőrző albizottságának kereszténydemokrata elnöke szerint a pszichiátriai betegek testi és lelki egészséghez való joga sérül az intézet megszüntetésével.

Szászfalvi László az Országgyűlés illetékes albizottságainak együttes ülése után az intézet Hűvösvölgyi úti épületében úgy vélekedett: a szólásszabadság alkotmányos joga is sérül a döntéssel.

Az ülésen elhangzott, az illetékes országgyűlési albizottsági elnök kezdeményezni fogja Szili Katalin házelnöknél, hogy a képviselők megismerhessék a területre pályázó befektetőkre vonatkozó információkat a Nemzetbiztonsági Hivatalnál. Az Inforádió úgy tudja, hogy egy konkrét érdekcsoportról van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×