eur:
386.78
usd:
358.24
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A Fidesz erős Európát szeretne

A Fidesz szerint Magyarországnak egy erős Európa megteremtésére van szüksége, amely, ha kell, akár saját kormányaival szemben is megvédi az európai polgárokat; erről fogadott el határozatot a párt kongresszusa.

Schmitt Pál, az ellenzéki párt brüsszeli delegációjának vezetője a dokumentumot ismertetve elmondta: a Fidesz szerint Európának akkor van esélye a mai kihívások kezelésére, ha egységesebbé és erősebbé válik, amihez növelni kell a tagállamok közötti szolidaritást.

A tanácskozáson Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke arról beszélt, hogy Magyarország csak úgy lehet erősebb, ha integrálja a határon túli magyar közösségek gazdasági, szellemi erejét.

Joseph Daul, az Európai Néppárt frakcióvezetője Nicolas Sarkozy francia elnök üdvözletét tolmácsolta. A politikus úgy vélte: a határon túli magyar közösségek nem terhet jelentenek, hanem a gazdasági erőt növelni képes esélyt az összmagyarság számára.

Elfogadott beszámolók

Elfogadta a Fidesz tisztújító kongresszusa azokat a testületi beszámolókat, amelyek célként jelölik meg az ellenzéki pártnak, hogy a társadalomban létrejött új többség minél előbb parlamenti többséget szerezzen.

A dokumentum három alapkérdést emel ki a Fidesz-vezette új többség programjából: a kultúra és a tudás elsődlegességét, az állam feladatainak meghatározását, valamint a bizalom és a szolidaritás újraépítését.

A legnagyobb ellenzéki párt átfogó gazdasági és a politikai fordulatot sürget egy erős Magyarország megteremtése érdekében.

Navracsics Tibor frakcióvezető saját beszámolójában azt írta: különös jelentősége van annak, hogy szakmai javaslatokkal bizonyítsák a választópolgároknak a Fidesz kormányzóképességét, valamint helyreállítsák a demokráciába vetett közbizalmat.

Készen állnak

Korábban Kövér László, az országos választmány elnöke a kongresszuson arról beszélt: a Fidesz és szövetségesei már holnap készen állnak arra, hogy a választók akaratából hozzákezdjenek az ország újjáépítéséhez, és kivezessék az országot a káoszból.

Korábban Szájer József, a párt európai parlamenti képviselője a kongresszuson azt mondta: az új többséget már nem érdekli Gyucsány Ferenc és kormánya. További részleteket itt olvashat a politikus beszédéről.

A küldöttek vasárnap választanak újabb két évre elnököt és alelnököket. A párt vezetői posztjáért egyedül Orbán Viktor jelenlegi pártelnök indul; a négy alelnöki helyre - Schmitt Pál visszalépése után - négyen pályáznak: a tisztséget most is betöltő Varga Mihály, Pokorni Zoltán és Pelczné Gáll Ildikó mellett Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×