eur:
390.94
usd:
365.92
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nincs felelőse a tavalyi miskolci vízfertőzésnek

Nem történt emberi mulasztás - állapította meg a vizsgálat tavaly nyári miskolci vízfertőzés ügyében. A nyomozást jogerősen lezárták.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: több szakértőt - biológust, bakteriológust, mérnököt és vízügyi szakembert - vontak be a vizsgálatba.

Eszerint Miskolcon, az adott vízgyűjtő területen 2006 júniusában duplájára emelkedett a víz szintje a sok eső miatt, és a rengeteg csapadék bemosta a szennyeződést az ivóvízbázisba.

Nem hibáztak

Martossy György közölte: ezt az időjárási helyzetet azonban nem lehetett kiszámítani, így sem a szolgáltató - a Miskolci Vízművek (Mivíz) Kft. -, sem pedig a fertőzés kialakulása után a tájékoztatásában közreműködő intézmények nem hibáztak.

Hozzátette: a Mivíz az előírásoktól is szigorúbb rendszerben ellenőrizte a vízmintákat, a fertőzés kialakulása előtt mintegy másfél héttel még nem volt szennyeződés a levett mintákban.

Vis maior volt

A sok eső miatt opálosodott vizet idejében ellenőrizték, ennek tenyésztési ideje azonban 72 óra, tehát mire kiderült, hogy milyen kórokozók okozzák a megbetegedéseket, már megtörtént a fertőzés.

Ráadásul a kimutatott baktérium és vírus cseppfertőzés útján is könnyen terjed, így egymást is megfertőzték a betegek. Emiatt csaknem 4.000 ember betegedett meg Miskolcon tavaly június közepén.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×