eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Fidesz: az egészségügyi reform "a magyar cunami"

Teljesen ésszerűtlen az új kórházi ellátási lista - mondta az InfoRádiónak a Fidesz képviselője, Pesti Imre. Az ellenzéki politikus szerint nincs értelme a rendszer hibáit toldozgatni, sokkal inkább az egész struktúrát kellene újragondolni. Ennek érdekében pénteken a Szent István kórház épülete előtt tartottak demonstrációt.

Az egészségügyi reformnak nevezett magyar cunami mindenhol érezteti hatását - mondta Pesti Imre, fideszes parlamenti képviselő.

Példaként említette, hogy ha Kispesten valaki agyvérzést kap, akkor a korábbi, 5-10 percre fekvő kórház helyett a mintegy 35-40 percnyi útra lévő kistarcsai intézménybe kell szállítani. Ezek a lakosok jelentős egészségkárosodásra számíthatnak a megnövekedett idő miatt - tette hozzá a Fidesz politikusa.

Pesti Imre hangsúlyozta: a kapacitás szűk, az ágyszám-leépítés pedig olyan nagy, hogy a minimális javítás is hatalmas sorban állást és jelentős veszélyeztetést jelent az embereknek. A cserékkel meg lehetne próbálni kijavítani a rendszert, de látványos eredményt nem lehetne elérni - tette hozzá.

A Fidesz már tárgyalna az OEP-pel

A Fidesz a Fővárosi Bíróságon támadja meg a kórház-átalakításról rendelkező határozatot, emellett tárgyalást kezdeményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, hogy mindkét fél, a fenntartó és az OEP számára is elfogadható szerződések szülessenek.

Mikola István pénteken a párt korábbi álláspontjával ellentétben azt mondta, alá kell írni a finanszírozási szerződéseket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ám azok tartalmáról vitát kell tartani és megegyezésre kell jutni.

A Fidesz egészségpolitikusa az egészségügyi miniszter szavaira reagálva elmondta: nem igaz, hogy több pénz jutna a kórházaknak, és hogy csak az intézmények 20 százaléka sínylené meg az átalakítást.

Úgy vélte: 250 milliárd forintos pénzkivonásról van szó az egészségügyben, ebből 100 milliárdot a gyógyszerkasszán spórolnak, a maradék 150 milliárdot pedig a betegellátáson, így - mivel ez három évre oszlik el - már az idén 50 milliárddal kevesebb pénzt kap ez a terület.

Ez súlyos, érzékelhető válsághoz vezet majd - jelentette ki Mikola István.

A Fidesz jövő héten a párt önkormányzati vezetőivel egyeztet majd a további lépésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×