eur:
390.83
usd:
365.19
bux:
68272.4
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A szegényebb megyékben több a hipertóniás

Magyarországon Borsod, Szabolcs-Szatmár és Zala megyében van a legtöbb magas vérnyomással küszködő beteg. A dél-dunántúli Zalában kiugróan magas a cukorbetegek száma is - derül ki a Magyar Hipertónia Társaság országos felméréséből.

Egy felnőtt embernél az ideális vérnyomás 140/90 lenne. A magas vérnyomással küzdőknél ezt gyógyszeres kezeléssel el lehet érni, ám ez Magyarországon csak a betegek 40 százalékánál valósul meg tökéletesen - mondta el az InfoRádióban a budapesti Szent Imre Kórház magasvérnyomásos betegekkel foglalkozó szakembere.

Kiss István hozzátette: a cukorbetegeknél az lenne az ideális, ha a vérnyomásukat 130/80-as érték alá lehetne levinni, ez azonban csak a két betegséggel egyszerre küzdők 18 százalékánál érték el a kezelések.

A szakember elmondta: Budapesten a jövedelmi viszonyok jelentősen befolyásolják az átlagos élettartamot, így elmondható, hogy a II. vagy a XII. kerület lakói tovább élnek, mint a VIII. kerületiek.

A magas vérnyomás kapcsán azonban nem fedezhetők fel ilyen különbségek.

A magyarországi megyék, sőt, még a kistérségek között is kimutathatók lényeges különbségek, erre azonban egyelőre még nem tudnak magyarázatot adni a kutatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×