eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Õsszel kezdődhet a NATO-radar építése a Tubesen

Várhatóan kora ősszel kezdődhet a NATO-radar építése a mecseki Tubes-hegyen, ugyanis ekkorra fejeződik be az engedélyeztetési eljárás. A honvédelmi tárca eljuttatta a lokátorállomás terveit a megfelelő szakhatósághoz.

Kora ősszel kezdhetik meg a NATO-radar építését a Pécs melletti Tubes-hegyen, mivel ekkorra fejeződik be az engedélyeztetési eljárás - tudta meg az InfoRádió minisztériumi forrásokból.

A honvédelmi tárca már elküldte a beruházás terveit az illetékes szakhatóságnak, amely egyébként a minisztérium saját intézménye. Egy 2002-es kormányrendelet szerint a honvédelmi beruházások terveit a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal bírálja el elsőfokon, másodfokon pedig a honvédelmi miniszter.

Eközben a pécsi önkormányzat rendkívüli közgyűlésén elvetette azt az ellenzék által benyújtott rendelet-tervezetet, amely a helyszín változtatási tilalmára vonatkozott. A jobboldali koalíció ezzel próbálta megakadályozni az építkezést.

Kablár János, az MSZP pécsi frakcióvezetője elmondta, képviselőtársai nem tartották szükségesnek az intézkedést. A szocialista frakció és a koalícióban dolgozó szabad demokrata képviselők elvetették a változtatási tilalomról szóló rendelet-tervezetet, így a változtatási tilalomról szóló rendelet nem lépett életbe - tette hozzá a szocialista politikus.

Kővári János, Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke szerint azonban a jelenlegi építési szabályzat nem engedi, hogy egy ilyen beruházás hidrogeológiai övezetben - vagyis olyan területen, amely alatt ivóvízbázis található - csatorna nélkül épüljön. Az eddig általuk ismert környezeti tanulmányban nem szerepelt csatorna, de a nemrég elkészült terveket nem ismeri az ellenzék.

A radarra azért van szükség, hogy Magyarország csatlakozzon a NATO integrált légvédelmi rendszeréhez, amelyet már évek óta tervez a honvédelmi tárca. A Zengő elvetése után 2005. decemberében kérte fel a kormány a minisztériumot, hogy kezdje meg a beruházás előkészítését a Pécs melletti Tubes-hegyen.

A helybéliek tiltakozásának eredményeként 2006. őszére az Istenkúti Közösségért Egyesület összegyűjtötte a szükséges aláírásokat egy helyi népszavazáshoz.

A néhány hete tartott referendumon a választásra jogosultak több mint 32 százaléka vett részt, és nekik több mint 94 százalékuk el is utasította az építkezést, ám a népszavazás érvényességéhez a jogosultak legalább felének az urnákhoz kellett volna járulniuk. Így nem sokkal ezután Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára be is jelentette, hogy a Tubesen épül a NATO-radar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×