eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Néhány kérdésben mind az öt párt egyetért

Hasznosnak nevezte mind az öt párt képviselője a nemzetpolitikáról szóló egyeztetést, és folytatják felmerült kérdések megvitatását - derült ki a pártok által delegált országgyűlési képviselők szavaiból a megbeszélés után.

A fideszes Németh Zsolt szerint egyrészt a Magyar Állandó Értekezlethez hasonló egyeztetési fórum létrehozásáról, valamint a vajdasági és a kárpátaljai magyarok schengeni csatlakozás utáni helyzetéről kell sürgősen egyeztetni, ezekkel kapcsolatban azonban egyelőre távoliak a pártok álláspontjai.

A külügyi bizottság elnöke megjegyezte: feltűnően sok kérdésben egyetértettek a pártok, többek között abban is, hogy folytatják a megbeszéléseket.

Németh Zsolt hozzátette: az egységes nemzetpolitika kidolgozása rendkívül fontos a határon túli magyarok széttöredezettsége, belső megosztottsága és Magyarországgal szembeni bizalomvesztése miatt.

A magyar állapot kihat a határon túlira is

Kozma József, az MSZP politikusa szerint 2007 elején már nem csak a kormányzatnak és nem csak a magyar politikai pártoknak van felelősségük a nemzetpolitika ügyében, hanem új szereplők - például a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma - is beléptek.

A képviselő szerint amíg Magyarország versenyképessége fejlesztésre szorul, addig azt megérzik a határon túli magyarok is.

Fejlesztési politikát szorgalmaznak


A kereszténydemokrata Firtl Mátyás közölte: fontosnak tartják, hogy olyan fejlesztési, illetve regionális politikát folytassanak, ami elősegíti a határ két oldalán fekvő területek összekapcsolását.

Ezt regionális operatív programokon keresztül lehet megvalósítani, ez elősegíti egy újfajta kapcsolatrendszer kialakítását - tette hozzá Firtl Mátyás.

Konszenzusra van szükség


Gusztos Péter, az SZDSZ képviselője azt mondta: egyetértenek azzal, hogy egységes nemzetpolitikát kell megfogalmazni, amelyről a parlamenti pártok konszenzust tudnak kialakítani.

Fel kell hagyni a magyar belpolitikai problémák exportálásával a határon túli magyarok köreibe - fűzte hozzá.

Az MDF-es Almássy Kornél közölte: minden párt egyetértett abban, hogy a határon túli magyarokat ne terheljék a magyar belpolitikai feszültségek, és szűnjön meg az a gyakorlat, hogy a különböző magyarországi pártok beavatkoznak a határon túli magyarok életébe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Orbán Viktorral találkozott a csádi elnök

Orbán Viktorral találkozott a csádi elnök

Ahogy arról nemrég a Portfolio is beszámolt, a csádi elnök, Mahamat Idriss Déby Itnó szombat este érkezett meg Magyarországra, hogy a két ország közötti biztonsági együttműködés véglegesítéséről tárgyaljon. Az elnököt ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a Karmelita kolostorban fogadta. A kormányfő hétfőn további kétoldalú megbeszéléseket folytat majd Csád elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×