eur:
389.41
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért élünk rövidebb ideig, mint a szomszédok?

Gazdasági, társadalmi, családi és egyéni okai vannak annak, hogy Magyarországon kevesebb a születéskor várható élettartam, mint a térség több országában - mondta Halmi László, az Elhízástudományi Társaság elnöke. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének legutóbbi előrejelzése szerint 2050-re hazánkban is nő a várható élettartam, ám ez továbbra is csak a lista 75. helyéhez lesz elegendő.

Mint ahogy a szakember elmondta, a várható élettartam növelésének nem kedvez az ország gazdasági helyzete.

Általában jellemző ugyanis, hogy minél gazdagabb egy ország, minél magasabb a GDP-je, annál tovább élnek az emberek.

Bár az Egyesült Államokban igen magas az egy főre jutó GDP, mégsem élnek olyan sokáig az emberek, mint például a mediterrán országokban.

Halmi László szerint a tengerentúlon az éghajlati adottságok nem túl kedvezők a hosszú élethez.

A Mediterráneumban azonban a napsütés és a déli pihenés egyaránt kedvező hatással van az emberekre. Amikor nem a kétségbeesett nyüzsgés, az előrejutás jellemzi az embereket, akkor kevésbé kopnak - fogalmazott a professzor.

Magyarországon az átlagos élettartamot befolyásolja a második  világháború utáni helyzet. Az éhezések például egy egész generáció szervezetét gyengítették meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×