eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

A gyártók oldhatják meg a havi 50 ezer forintos dobozdíj-problémát

A fenilketonuriások problémáját a tápszert gyártó cégek tudják megoldani - mondta az InfoRádiónak az Egészségügyi Minisztérium államtitkára arra utalva, hogy a dobozdíj miatt legalább ötvenezer forinttal nőtt meg a betegségben szenvedők havi tápszerköltsége. Horváth Ágnes hozzátette: a gyártó tudja kezdeményezni a nagyobb kiszerelés befogadtatását.

Abban az esetben jelent ötvenezer forintos többletköltséget a fenilketonuriában szenvedők havi tápszerköltsége, ha a betegek az előre bekevert, kész szert veszik - mondta az InfoRádiónak az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Horváth Ágnes hozzátette: a nagy kiszerelésű, dobozos tápszer havonta 2-5 ezer forintba kerül.

Az államtitkár közölte: a betegek egyesületeivel folytatott egyeztetéseken az a megoldási javaslat született a problémára, hogy a gyártóknak kell kezdeményezniük, nagyobb kiszerelésben csomagolják a tápszereket.

Horváth Ágnes hozzátette: a gyártó tudja kezdeményezni a nagyobb kiszerelés befogadtatását a társadalombiztosításnál, arról azonban nem tud, hogy ez már elindult volna-e.

A betegek szervezetei is megkeresik a gyártó cégeket, és megpróbálják elérni, hogy a vállalatok kezdeményezzék a nagyobb kiszerelésű csomagok bevezetését - emelte ki az államtitkár.

Eddig ingyen volt

Mint arról az InfoRádió beszámolt, eddig ingyen kapták a tápszereket és a táplálék-kiegészítőket a betegek. Batki Zsolt, a Magyarországi PKU Egyesület elnökhelyettese elmondta: most azonban ezek megvétele a dobozdíj miatt akár 50 ezer forintos kiadással is járhat számukra, ezért sokan minimálisra csökkentették a szerek fogyasztását.

A fenilketonúria - mozaikszóval PKU - egy öröklődő anyagcserezavar. A betegség a vérben és vizeletben felszaporodó aminosavról, a fenilalaninról ismerhető fel. Ez a fehérjében található alkotórész, amelyet a fenilketonúriások nem tudnak feldolgozni. Aki ebben a betegségben szenved, annak tápszeren kell élnie, amelyet gyógyszertárban vehet meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×