eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nácizós precedenspert nyert egy fideszes politikus

A volt fővárosi Fidesz-frakcióvezető jogerősen pert nyert másfél tucatnyi közéleti személyiséggel szemben, akik "nácimosdatással" és "nyilasmentegetéssel" vádolták meg Kupper Andrást. A pert elveszítők között van az Országos Választási Bizottság jelenlegi elnöke, valamint Tamás Gáspár Miklós filozófus, Krausz Tamás történész és Tatai-Tóth András MSZP-s országgyűlési képviselő is.

Precedensértékű pert nyert a Fidesz volt fővárosi frakcióvezetője másfél tucat közéleti személyiség ellen, akik "nácimosdatással" és "nyilasmentegetéssel" vádolták.

Kupper András ügyvédje, Buczkó Péter az Indexnek elmondta: a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis egyetemlegesen 800 ezer forintos kártérítésre kötelezte a perveszteseket.

Az alperesek között többek között olyan személyiségek szerepelnek, mint Szigeti Péter, jelenleg az Országos Választási Bizottság elnöke, Agárdi Péter irodalomtörténész, Szalai Erzsébet szociológus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Krausz Tamás történész és Tatai-Tóth András MSZP-s országgyűlési képviselő.

A pervesztesek egy régebbi nyilatkozata miatt vádolták meg a fideszes politikust. Kupper András ugyanis korábban felszólította Demszky Gábort és más fővárosi vezetőket, hogy ne ünnepeljék Budapest 1945-ös felszabadítását, mert az voltaképpen szovjet megszállásnak minősíthető.

Első fokon nem adtak neki igazat...

Kupper Andrásnak első fokon a Fővárosi Bíróság nem adott igazat, azzal az indokkal, hogy a nyilatkozat aláírói nem mentek túl a véleménynyilvánítás szabadságán, és a politikus amúgy is közszereplő, tehát többet kell elviselnie az átlagembereknél.

...másodfokon igen


Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla viszont szóbeli indoklásában azt mondta ki: hogy a nácizmussal vagy más szélsőséges ideológiával összefüggésbe hozni egy politikust - mindenféle ténybeli tartalom nélkül - a legsúlyosabb és legkegyetlenebb vádak közé tartozik. Ezért 800 ezres kártérítést ítélt Kupper Andrásnak.Nem vagyoni kártérítést kap

A Fidesz budapesti elnöke az InfoRádiónak elmondta: Bőhm Andrást, mivel nem tudta bizonyítani azokat a törvénytelenségeket, amelyekkel Kupper Andrást vádolta, a bíróság 600 ezer forintos nem vagyoni kártérítésre büntette a bíróság.

Kupper András emlékeztetett: 2005-ben nyilatkozatban hívta fel a főváros vezetőinek figyelmét, akik meg akarták ünnepelni február 13-át, Budapest 1945-ös felszabadulásának évfordulóját arra, hogy a megemlékezés sokak érzékenységét bánthatja, akik számára ez nem felszabadulás, hanem egy újabb megszállás kezdete volt.

"Ennyit tartalmazott tulajdonképpen az én nyilatkozatom, amire ők engem 'nácimosdatással' és 'nyilasmentegetéssel' vádoltak meg"- közölte a Fidesz fővárosi frakciójának egykori vezetője.

A bíróság őket 800 ezer forintos nem vagyoni kártérítésre kötelezte a bíróság, emellett bocsánatot kell kérniük ugyanabban a sajtóorgánumban, amelyben a nyilatkozatukat tették - mondta ki Kupper András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×