eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyar kutatók megtalálták a "belső cannabiszt"

Új utak nyílhatnak a szorongás, az epilepszia és a drogfüggőség kezelésében azáltal, hogy a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben feltárták az agyban az idegsejtek közötti kommunikációban részt vevő molekulákat. Az intézet igazgatója elmondta: olyan hatóanyag kifejlesztésén dolgoznak, amely az alkoholról, a nikotinról és drogról leszokni vágyókat segítheti.

Az agyhullámokat, amelyek a tanulási és memóriafolyamatokhoz alapvetően szükségesek, egy olyan gátlósejt típus tartja fenn, amelynek az idegvégkészülékein felfedezték a cannabisz receptorát - mondta az InfoRádiónak a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója.

Az indiai kenderben található molekula egy, az agyban található érzékelő fehérjéhez kapcsolódva hat.

Ez a fehérje az evolúció során azért alakult ki, mert maga az agy termel egy olyan anyagot, amely ugyanúgy ehhez a receptorhoz kapcsolódva működik - tette hozzá Freund Tamás.

Ez az agy által termelt "belső cannabisznak", az endocannabinoidoknak fontos szerepe van az idegsejtek közötti kommunikációban, például a szorongás, az epilepszia és a különböző drogokkal szemben való függőség kialakulásában - közölte az agykutató.

A cannabionoidok nem csak cannabisz-, hanem többek között alkohol-, nikotin- és kokainfüggőség kialakulásánál is közvetítik az agyban azokat a plasztikus változásokat, amelyek révén a függőségben szenvedő beteg agya jelentős molekuláris átalakuláson megy keresztül - mondta Freund Tamás.

Az egeret például nem lehet alkoholfüggővé tenni, ha a cannabinoid receptorait kiütik - jelentette ki az agykutató.

A magyar kutatóknak sikerült feltárniuk az idegsejtek közötti kommunikáció számos molekuláris elemét, így ezek lehetnének a célpontjai a gyógyszeres kezelésnek.

Ezek az eredmények akár új utakat nyithat a szorongás, az epilepszia és a drogfüggőség kezelésében is - közölte a szakértő.

Freund Tamás elmondta: a Richter Gedeon Gyógyszergyárral már megkezdték az együttműködést, hiszen az eddigi ismeretek már elegendőek ahhoz, hogy elinduljon egy alkalmazott kutatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×