eur:
389.15
usd:
360.76
bux:
68463.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az orvos Kaszás Attiláról: "Mindent megtettünk"

Megfeszültek az orvosok és a kórházak, hogy a hétfő este agyvérzést kapott Kaszás Attila színművész a mai tudomány szerinti legszínvonalasabb ellátást kapja - mondta a szombathelyi Markusovszky kórház idegsebészeti osztályának vezetője. A terület egyik legnevesebb magyar szaktekintélye, akivel konzultáltak Kaszás Attila esetében is, borzasztónak nevezte, hogy az ilyen jellegű kezelések ma Magyarországon nem rutinszerűek. Csókay András úgy fogalmazott: ha a reform középpontjában az ember állna, akkor sokkal több agyvérzéses beteget lehetne megmenteni.

Milyen súlyos Kaszás Attila állapota?

Kiderült, hogy ez egy rendkívül súlyos, életveszélyes agyvérzés volt. Az orvosok és a kórházak megfeszített munkát végeztek, így Kaszás Attila megkapta azt az ellátást, amely a tudomány mai állása szerint a legkorszerűbb, és amit Bécsben, Párizsban, Prágában vagy Ljubljanában is megkapnak a betegek. Ezt rutinszerűen nem vagyunk képesek megcsinálni azon zűrzavaros körülmények miatt, amelyek az elmúlt hónapokban, években az egészségügyben, az orvosok, a nővérek és az ellátó személyzet körül kialakult. Létbizonytalanság van, bizonytalanság, ami szakmailag is amatőrré tesz minket, lenyomja a színvonalat.

Szakmailag és a technikai háttér szempontjából kellett megfeszülniük a kórházaknak?

És szervezésileg. Sajnos az ilyen súlyos állapotú betegekről általában le kell mondanunk: nincs mód arra, hogy ilyen magas szintű ellátást kiizzadjon a magyar egészségügy. Ez egy borzasztó dolog, de nagyon örülök, hogy Attilánál, hála az orvosoknak, ezt sikerült megoldani. Ettől nem biztos sajnos, hogy a kimenetel pozitív lesz, de mindent megtettünk, amit megtettek volna Bécsben vagy New Yorkban. Rutinszerűen azonban nem tudjuk ezt megcsinálni, ez pedig szerintem borzalom.

Mitől jobbak az életkilátásai egy agyvérzéses betegnek nyugaton mint Magyarországon?

Mondok egy példát. Az agyvérzés leggyakoribb oka a fejlődési rendellenesség, hogy van például egy érzsák az agyon, olyasmi, mint egy léggömb. Ez egyszer csak megreped, az így kialakult állapotokat öt súlyossági csoportba lehet besorolni. Erkölcsileg és anyagilag is fejlettebb egészségüggyel rendelkező országokban ezt az érzsákot bármelyik grádusban lezárják, nehogy újra vérezzen. Magyarországon erre nincs kapacitás, nincs mód. Ezért aztán halasztani kell, ezeket a betegeket várólistára teszik. Nincsen arra kapacitás, hogy rutinszerűen az akut aneorisma ruptúrát (agyi ér repedése) az országban el tudjuk látni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×