eur:
390.18
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

SZDSZ-es elnökjelöltek: Orbánnal nincs együttműködés

Fodor Gábor hiteles, a múltjával tisztában lévő pártként, míg Kóka János sikeres, a jövőre koncentráló pártként képzeli el az SZDSZ-t. A liberális párt két elnökjelöltje erről nyilvános vitán beszélt.

A csipkelődésektől és humortól gazdag másfél órás vitában, amelyet mintegy kétszázan kísértek figyelemmel a helyszínen, a jelöltek arról vallottak, hogy miért tartják magukat alkalmasnak az elnöki posztra.

Kóka János gazdasági miniszter az ambícióját, az energiáját és a vezetési képességét hangsúlyozta, Fodor Gábor ügyvivő a tapasztalatát, tisztességét és tudását emelte ki.

A pénzfeldobás alapján elképzeléseiről elsőként beszélő Fodor Gábor elmondta: a hitelességet akarja visszahozni, és megerősíteni, hogy azt mondják, amit gondolnak, és azt tegyék, amit mondanak.

Ugyanakkor kiemelte az erőt és a liberalizmust, előbbi az elvek melletti határozott meggyőződésből következik, utóbbi pedig ezek érthetővé tétele az emberek számára.

Mint mondta, a fiatalokat az eszmék hiánya jellemzi, akik világos iránytűt akarnak az életben.

Kóka János rámutatott: az ő generációja a rendszerváltozáskor kiharcolt értékek védelme mellett a jövő üzeneteit hallaná a politikusoktól.

2010-ben egymillió új szavazó lesz, őket azzal lehet megszólítani, hogy miként adott a gyarapodás lehetősége az egyén számára és az ország számára egyaránt - mondta, hozzátéve, hogy szerinte ez utóbbi a modern liberális polgári felfogás lényege.

Véleménye szerint a liberális értékekről nem egy emberjogi mozgalomhoz hasonlóan, hanem modern liberális párti retorikával kell szólni, így azok átélhetővé, vonzóvá válnak, és ez megnyitja a pártot.Fodor Gábor úgy véli, az SZDSZ a szabadságszerető emberek pártja, és bár a siker fontos, nem mindegy, hogy az milyen áron érhető el.

Mint mondta: számít azokra is, akik nem sikeresek, és szerinte pusztán a sikerrel az SZDSZ nem éri el az öt százalékos parlamenti küszöböt.

Kóka János hangsúlyozta: a liberalizmus egyik igazi hajtóereje a siker ígérete, és pont nem azoknak, akik sikeresek, hanem azoknak, akik a rendszerváltozás előtti rendszer fogságából nem tudtak kitörni.

Fodor Gábor arról beszélt, hogy az SZDSZ az elmúlt 10 évben a liberális eszméket tette zárójelbe, és ehhez képest kell változás, világossá kell tenni a múlthoz való viszonyt. Kóka János szerint a múltnál egy lényegesebb van, a jövő.

Fodor Gábor megválasztása esetén átalakítaná a kormányt, és nem helyesli, ha az SZDSZ elnöke kormányzati funkciót lát el.

Kóka János ezzel szemben nem változtatna a kormányzati struktúrán, viszont szerinte a liberális pártnak több lehetőséget ad, ha elnöke a legnagyobb minisztériumot vezeti.

Mindkét jelölt egyetértett abban, hogy a pártnak változnia kell, ugyanakkor meg kell tartani a kormányban most vezetett három minisztériumot, rendbe kell tenni a pártfinanszírozás kérdését.

Abban megegyeztek, hogy egyikük sem tudja elképzelni az együttműködést az Orbán Viktor által vezetett Fidesszel, és úgy látják: Kuncze Gábor pártelnöknek nagyon sokat köszönhet az SZDSZ.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×