eur:
387.51
usd:
356.85
bux:
68169.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Csökkentek a tanárok terhei, de nem eléggé?

Bár az oktatási tárca szerint januártól jelentősen csökkentek a pedagógusok adminisztratív terhei, a tanárok ezt nem így látják. A szakszervezet szerint a szaktanároknak szeptember óta heti 2-3 órával többet kell foglalkozniuk adminisztrációval, a szaktárca viszont úgy látja, hogy elég a tanítási és a hiányzási naplót vezetni.

Január elsejétől semmivel nem csökkentek a tanárok adminisztratív terhei - panaszkodott több, az InfoRádió által megkérdezett pedagógus. Tavaly szeptembertől a tanároknak egyebek mellett azt is vezetniük kellett, hogy hány órát töltenek a tanítási órákon kívüli egyéb munkával, például tehetséggondozással, szakkörök tartásával vagy ügyelettel.

Az oktatási tárca - látva a felesleges terheket - decemberben módosította az erről szóló kormányrendeletet, visszaállítva a szeptember előtti minimális adminisztrációs kötelezettséget.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a könnyítés csak a tanórákon kívüli pedagógusi munka adminisztrálására vonatkozott, az újonnan bevezetett kéthavi munkaidőkeret elszámolását, a megtartott órákat ugyanúgy vezetni kell.

Varga László szerint ugyanakkor pluszterhet jelent annak a két órának a dokumentálása is, amelyet szeptembertől, fizetés nélkül rendelhet el az igazgató.

Félreértették?

Az oktatási tárca államtitkára elismerte, hogy a kéthavi munkaidőkeret elszámolása valóban megmaradt. Arató Gergely az InfoRádiónak ugyanakkor elmondta: a tavaly szeptemberben bevezetett adminisztrációs kötelezettséget félreértették az iskolák.

"Ezt sok esetben úgy értelmezték az intézmények, hogy részletes nyilvántartásokat kértek a pedagógusoktól, beleértve még az otthon dolgozatjavítással töltött időt is" - mondta az oktatási államtitkár.

A kérdésre, miszerint nem így kellett volna-e, hiszen voltak olyan nyomtatványok, amelyeken óra szerint be kellett írni, hány órát mivel töltenek, Arató Gergely kijelentette: "én azt gondolom, hogy ez is túlzás volt, ezt nem írta elő a jogszabály".

Arató Gergely leszögezte: a megszokott óranyilvántartáshoz képest semmilyen többletadminisztrációra nincs szükség, elég a tanítási és a hiányzási naplót vezetni.

Az államtitkár hozzátette: az intézményeknek jogukban áll a munkaidőn belül külön adminisztrációra kötelezni a tanárokat, de szerinte ezt az időt inkább oktatási tevékenységekre kellene fordítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×