eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Nőttek a pedagógusok terhei

Bár az oktatási tárca szerint januártól jelentősen csökkentek a pedagógusok adminisztratív terhei, a tanárok ezt nem így látják. Az ígéretekkel ellentétben továbbra is vezetni kell a kéthavi munkaidőkeret-elszámolást és a megtartott órákat. Ez heti 2-3 órás pluszmunkát jelent a pedagógusoknak - állítja a szakszervezet.

Január elsejétől semmivel nem csökkentek a tanárok adminisztratív terhei - panaszkodott több, az InfoRádió által megkérdezett pedagógus.

Tavaly szeptembertől a tanároknak egyebek mellett azt is vezetniük kell órára lebontva, hogy hány órát töltenek a tanítási órákon kívüli egyéb munkával, például tehetséggondozással, szakkörök megtartásával, vagy ügyelettel.

Arató Gergely oktatási államtitkár tavaly decemberben az InfoRádiónak azt mondta, januártól visszaáll az eredeti rend.

Azz intézmények feladata lesz az, hogy azt a pedagógus-munkaidőt elszámolják, ami alapján a bért adják, tehát a kötelező órákat. Az ezen felüli ügyeket, dolgozatjavítást, otthoni munkát, gyerekkísérést nem kell nyilvántartani, ezt egyértelművé tettük a rendelet módosításánál - jelentette ki.

Az erről szóló kormányrendelet január elsején lépett hatályba, a tanárok adminisztratív terhei mégsem csökkentek jelentősen.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a könnyítés a tanórákon kívüli pedagógusi munka adminisztrálására vonatkozott, de a kéthavi munkaidőkeret elszámolását, a megtartott órákat ugyanúgy vezetni kell.

Varga László szerint ugyanakkor pluszterhet jelent annak a két órának a dokumentálása is, amelyet szeptembertől, kifizetés nélkül rendelhet el az igazgató.

Az InfoRádió kereste az oktatási tárcát is, ahol azt szerettük volna megtudni, hogy a jogalkalmazó intézmények, vagy a jogalkotó minisztérium felelőssége, hogy ilyen mértékű a tanárok adminisztratív leterheltsége. A tárcától azonban egyelőre nem kaptunk választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×