eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A magyar "verekedős, buta állam"

Egy hétvégi gazdasági konferencián a résztvevő közgazdászok Magyarország esetében verekedős, buta államról beszéltek, amely egyetlen alapvető funkcióját sem képes ellátni. Bokros Lajos szerint megszűnhet az alacsony kamat.

Április elejétől 30 százalékkal csökkenhet a létszám az önkormányzatoknál - számol be róla a Népszabadság. A Magyar Köztisztviselők és a Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára szerint a költségvetési tervezetekből már látható, hogy igen nagy mértékű elbocsátás kezdődik meg a következő hónapban. A főtitkár attól tart, hogy "túl jól sikerül" a konvergencia-programban megfogalmazottak teljesítése az önkormányzatok esetében, ahol a polgármesteri hivatalok mostanra 37-38 ezerre zsugorodott apparátusának további csökkentése elérheti a 30 százalékot.

A Magyar Nemzet egy hétvégi gazdasági konferenciáról számol be. "Pénzpiaci fordulat érlelődik, ami azt jelenti, hogy megszűnik az alacsony kamat" - fogalmazott Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója Debrecenben a visegrádi országok fejlődéséről rendezett konferencián. A tanácskozás kerekasztal-vitáján résztvevő közgazdászok Magyarország esetében verekedős, buta államról beszéltek, amely egyetlen alapvető funkcióját sem képes ellátni. Győrffy Dóra és Csaba László közgazdászok a tőkebefektetések kapcsán felvetették: alapvetően hibás az az elképzelés, amely csak külső forrás bevonásával képzeli el a növekedést, az állam túlköltekezéséből adódó hiányt pedig külföldi hitelek felvételével próbálja pótolni.

A bankok tapasztalata szerint a tavaly nyáron a kamatadó elkerülésére hosszú, éves vagy éven túli betéti termékeket választó ügyfelek egyelőre kitartanak befektetéseik mellett - olvasható a Napi Gazdaságban. A lap azt írja: a pénzintézetek szinte egyöntetűen azt állították, hogy az ilyen betétek esetében a lemorzsolódás a várakozásaiknál is alacsonyabb. A CIB-nél például a közel 145 milliárd forintnyi éves, vagy hosszabb futamidejű betétállománynak mindössze 3 százaléka fogyott le eddig, míg az Ersténél is csupán 4 százalék ez az arány.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: nincs halasztó hatály annak, ha az önkormányzatok bírósági eljárást kezdeményeznek, mivel az egészségügyi miniszter április 1-jétől közigazgatási határozatban szűkíti a kórházak kapacitásait. Az a kórház is pénzhez jut, amelyik nem írja alá a szerződést az OEP-pel. Áprilistól tízezer forinttal nő a kórházi alapdíj, s 7,5 milliárd jut átalakításokra. Közben kiderült: jelentősen lassult a gyógyszerfogyasztás növekedésének üteme, 577 milliárd forintért adtak el készítményeket.

A portrfolio.hu szerint bár az irányadó nemzetközi benzinár ismét növekedést mutatott a héten, azonban a forint erősödésének köszönhetően mindez elenyésző hatással bír a hazai autósokra nézve. A fentiek következtében az elmúlt hetek benzinár emelését követően ezúttal várhatóan nem kerül sor újabb drágításra a hazai kutaknál. A gázolaj esetében ugyanakkor forintban kifejezve enyhén csökkentek a jegyzésárak, ennek ellenére nem várható árcsökkentés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×