eur:
390.74
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Milliós büntetés a háziorvosoknak

Tiltakozik több debreceni háziorvos, amiért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kifizettetni velük azoknak az inzulinkészítményeknek az árát, amelyeket felírtak, holott azokra csak szakorvosok adhattak volna vényt. A bírság meghaladhatja az egymillió forintot is.

Az elmúlt év januárja és októbere között debreceni háziorvosok olyan inzulinkészítményeket is felírtak a betegeknek, amelyekre csak diabetológus szakorvosok adhattak volna vényt - mondta az InfoRádiónak az egyik érintett orvos.

Markóczy Éva elmondta: a betegeknek szakrendeléseken és fekvőbeteg-intézményekben javasolták az adott készítményeket, és csakis ezekkel a lehetett a szénhidrát-anyagcseréjüket rendben tartani. A háziorvosok - jóhiszeműen, hiszen a termékekre vonatkozó pontos javaslatok rendelkezésükre álltak - felírták az inzulinkészítményeket.

Bár az egészségügyi minisztérium rendelete előírja, hogy ezeket a szereket csak szakorvosok írhatják fel, a háziorvosok számítógépes adatbázisában úgy jelent meg, hogy javaslat alapján a háziorvos is adhat rá receptet - tette hozzá Markóczy Éva.

Az OEP döntése alapján a doktoroknak a felírt készítmények teljes árát meg kell fizetniük: ez 300 ezertől több millió forintig terjedhet - közölte a doktornő.

A háziorvosok tiltakozó levelet írtak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, mert bár elismerik, hogy jogtalanságot követtek el, hiszen szabálytalanul írták fel ezeket az inzulinkészítményeket, sem az OEP-et, sem a betegeket nem érte kár - mondta Markóczy Éva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×