eur:
388.85
usd:
360.9
bux:
68854.83
2024. május 7. kedd Gizella

Ombudsman: elfogadhatatlan, ami a Kossuth téren van

Kínos és bizonytalan precedensnek tartja a Parlament előtti terület október 23. óta tartó lezárását az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, amellyel szerinte a BRFK a jogbiztonságot veszélyezteti. Takács Albert szerint elfogadható lenne egy ésszerű biztonsági zóna kialakítása.

A mostanra kialakult helyzet a jogbiztonság alkotmányos jogába ütközik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

Takács Albert szerint az, hogy a lezárás ilyen régen tart, már nem magyarázható közbiztonsági okokkal: a helyzet bizonytalanságot okoz az emberekben.

Hozzátette: a parlament épülete és az ott jelenlévők különleges státuszban vannak, biztonságuk védelme indokolhatja valamilyen védőövezet felállítását, de azt, hogy az egykor problémát okozó Kossuth tér egésze le van zárva, a jelenlegi szabályozás alapján elfogadhatatlan.

Takács Albert szerint a tér lezárása kevésbé érinti a gyülekezési és a véleménynyilvánítási szabadságot, hiszen az emberek ettől még kifejthetik gondolataikat, és gyülekezhetnek is a Kossuth tér lezárt részén kívül.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese azonban úgy véli, hogy egy ésszerű zóna fenntartása elfogadható és indokolható, a kialakult helyzet azonban nagyon nehezen védhető.

Ajánlások a rendőrségnek

A rendőrség sem személyi állományában, sem kiképzettségében nincs felkészítve az október 23-ihoz hasonló fellépésre: ilyen tömegrendezvényeken a rendzavarók izolálása, ártalmatlanná tétele nem egy közönséges, hétköznapi rendőr feladata - mondta Takács Albert.

Éppen ezért szükséges - és ezt a rendőrségnek szóló ajánlásban is megfogalmazzák - , hogy legyen egy olyan része a szervezetnek, amelyet felkészítettek a "közelharcra", a tömeges elfogás műveleteire - tette hozzá.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese elmondta: Magyarországon az összes be nem jelentett tüntetés és demonstráció jogellenes, ezért a rendőrség kötelessége ebben az esetben is ugyanaz, mintha erőszakos cselekmények keretében rendzavarás történik: az ilyen demonstrációt fel kell oszlatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Négy nyugati fegyver, amiért valószínűleg mindent megadna Ukrajna

Négy nyugati fegyver, amiért valószínűleg mindent megadna Ukrajna

Az amerikai pénzcsapok újranyitása valószínűleg Európát is arra fogja sarkallni, hogy ismét növelje az Ukrajnának nyújtott támogatás mértékét, ugyanakkor jó esély van arra is, hogy Kijev a lőszerkészletek feltöltése után ismét elkezdjen új fegyvertípusokért házalni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „bevásárlólistáján” számos olyan eszköz is szerepel, amihez mindezidáig nem jutottak hozzá a csapatok. Ezek közül gyűjtöttünk össze négyet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×