eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Meghirdették a közszolgálati figyelmeztető sztrájkot

Kétórás általános közszolgálati figyelmeztető sztrájkot hirdetett február 21-ére az egységes közszolgálati sztrájkbizottság. A kormány folytatni akarja a tárgyalásokat.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elmondta: azért döntöttek a munkabeszüntetés mellett, mert a szerdai tárgyaláson nem sikerült megállapodni a kormány képviselőivel a közszolgálati szféra ez évi béremelésről.

Szabó Endre hozzátette: számításai szerint a felhívás mintegy 800 ezer embert érint az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban, a szociális, valamint a kulturális ágazatban.

Hangsúlyozta: a szakértői tárgyalásokon a sztrákbizottság és a kormány is másként értékelte a múlt év áprilisi illetményemelés áthúzódó hatását, az előléptetésekből, illetve a minimálbér-emelésből adódó hatás összegét.

A kormányzati tárgyaló csoport szerint ennek idei hatása 2,5-3 százalék, a sztrákbizottság számításai alapján viszont csak 2 százalék."Ez igen bonyolult rendszer"

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta: a kormány folytatni fogja a tárgyalásokat. Herczog László ugyanakkor megjegyezte: a béreket nem a kormány dönti el, hanem a munkáltató.

A szakállamtitkár hozzáfűzte: ezzel nem azt akarja állítani, hogy a munkáltatók "abszolút szabadsággal" rendelkeznek, mivel a helyi önkormányzatok döntése, illetve a költségvetés behatárolja döntésüket.

"Akárhány százalékról is állapodnak meg, az még nem jelent garanciát a közszolgálati dolgozók számára" - fogalmazott a szakállamtitkár, hozzátéve, a "bértáblában tett emelés bizonyos garanciát jelent, de nem mindenki számára".

Herczog László hozzátette: ez "igen bonyolult rendszer", ezért javasolta a kormány, hogy nem csak az illetménytábla módosításában kell gondolkodni, hanem valamennyi keresetelemről, így a jutalmakról, az egyszerű kifizetésékről, valamint a 13. havi jutatásról is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×