eur:
388.59
usd:
361.26
bux:
68628.48
2024. május 7. kedd Gizella

Fennakadhat a koalíción az ingatlanadó bevezetése?

Az SZDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy az ingatlanadót egy egységes reform részeként vezessék be. Az MSZP viszont a rendszer átalakításával megvárná a konvergencia-programban foglaltak teljesítését. Luxusadó viszont aligha lesz, és a többi kisebb vagyoni adó sorsa is megpecsételődhet.

A Népszabadság írja, hogy egyórás figyelmeztető sztrájkot tartanak péntek reggel nyolc órától a vasutasok. Az országos akció ideje alatt szünetel a vonatforgalom. A munkabeszüntetés oka, hogy a szakszervezetek hiába fordultak a kormányhoz, hogy vonja vissza a vasútegészségügy szervezetéhez tatozó kórházak felszámolására és beolvasztására irányuló döntéseit, még érdemi tárgyalások sem kezdődtek.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a háziorvosok nem kapják meg maradéktalanul a vizitdíj fizetés alól mentességet élvezők után a háromszáz forintot. Az egészségügyi tárca ugyan kompenzálná némileg a praxisokat, de az érintettek számítása szerint az összeg csak töredéke lesz az elmaradó bevételnek.

Az Index cikke szerint az ÁPV Zrt., a Kincstári Vagyonügynökség és a Nemzeti Földalap összevonásával új szervezetet hozna létre a kormány az állami vagyon kezelésére. Az egységesítést és a gazdasági társasági formát a szakértők jónak tartják, de hangsúlyozzák: a lépéshez hozzátartozna a jelenleg különböző minisztériumok fennhatósága alatt működő cégek csatolása az új szervezethez. Márpedig a tárcák lobbiznak: a GKM állítólag már meg is állapodott a javaslatot előkészítő Pénzügyminisztériummal, hogy megtartja az ITDH-t és a Magyar Fejlesztési Bankot.

A Világgazdaság összefoglalójából kiderül, hogy folyamatos a magyar export dinamikus növekedése az orosz piacon. Becsült adatok szerint már legalább félmilliárd dollárra tehető az országban megtelepedett magyar működő tőke értéke, és egyre több, exportőrként megjelenő cég alapít vegyes vállalatot Oroszországban. Õk a további exportbővüléshez is hozzájárulnak, ugyanis beszállítóként sok hazai társuk is piacot képes szerezni révükön.

A Napi Gazdaság úgy tudja, fennakadhat a koalíción az ingatlanadó bevezetése. A szabad demokraták ugyanis ragaszkodnak hozzá, hogy azt egy egységes adóreform javaslatba ágyazva terjessze elő a kormány. A szocialisták szerint viszont az adórendszer átalakításával meg kellene várni a konvergencia-programban foglaltak teljesítést. Az szinte biztosra vehető, hogy az ingatlanadó mellett nem lesz szükség a luxusadóra, de a többi kisebb vagyoni adó sorsa is megpecsételődhet.

A Portfolio.hu elemzéséből kiderül, hogy az utóbbi időben a forint gyengült a visegrádi devizák közül a legnagyobb - közel három százalékos - mértékben az euróval szemben, miközben nálunk a legmagasabb a kamatszint. Mindez ráadásul úgy történt, hogy rövid távon nőtt a kamatemelkedés esélye. A portál szerkesztői azonban megjegyzik, hogy a magyar makrogazdasági kilátások most lényegesen jobbak, mint a tavaly tavaszi nagy forintgyengülési hullám kezdetén voltak, ezért ahhoz hasonló mértékű forintgyengülésre valószínűleg nem kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×