eur:
393.29
usd:
353.81
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

A búzatermesztők hóért imádkoznak

A száraz és meleg tél után most már csak abban bízhatnak a búzatermesztők, hogy az időjárás miatt megzavarodott kalászos gabonák hótakarót kapnak, a tavasz pedig hűvös és csapadékos lesz - mondta el az InfoRádióban Balla László búzanemesítő, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A kalászos gabona sikerét három szezon határozza meg. Az egyik, hogy az őszi, kora téli szezonban el tudunk-e időben vetni, és kikelnek-e a vetések - mondta el az InfoRádióban Balla László búzanemesítő.

A Magyar Tudományos Akadémia doktora hozzátette: ez az idén megtörtént, a legtöbb helyen, ahol időben elvetettek, a búza kikelt, és várta a telet. A tél azonban elmaradt...

A tél azt jelenti a búza számára, hogy hótakaró alatt van egy-másfél hónapig. Ez idő alatt ami nem kelt ki ősszel, az a hó alatt is kikel. A talaj megszívja magát nedvességgel, és felkészül a tavaszi indulásra - mondta Balla László.

A búzánál van egy téli nyugalmi állapot, ami január elejére véget ér. Onnantól kezdve a búza várj a tavaszt.

"Pillanatnyilag még nincs semmi vész"

Balla László szerint ha a hőmérséklet 10 fok fölé emelkedik, a búza fejlődése megindul. Elmondta: ennek a télnek az első fele száraz volt, ezért a gabopna egy része, amit későn vetettek, vagy száraz talajba vetettek, nem kelt ki. Hozzátette: ez azonban még a nedvesség hatására kikelhet.

"Pillanatnyilag még nincs semmi vész. Ugyanakkor nem lehet tudni, hogy milyen lesz az időjárás" - jelentette ki Balla László.

Ami kellene...

A búza fejlődésében a tavasz is meghatározó, mi több, talán ez a legfontosabb - mondta az Akadémia doktora. Hozzátette: a kalászos gabonák fejlődésnek az a jó, ha tartós, hűvös, és csapadékos a tavasz.

Most tehát arra lenne szükség, hogy legalább 2-3 hétig hótakaró fedje a búzát és a szántóföldeket, majd amikor a hó elolvad, a nedvesség beszivárogjon a talajba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×