eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az SZDSZ nem változtatna a képviselők költségtérítésén

Akkor lehet tételesen elszámolni a költségtérítést, ha azt is meghatározzák, mi után kaphat pénzt a politikus - közölte az SZDSZ elnöke. Kuncze Gábor szerint lehet változtatni a rendszeren, de saját javaslatot nem dolgoznak ki.

Ha igény lesz rá, lehet változtatni a költségtérítés elszámolásán, de az SZDSZ nem tartja napirenden a kérdést - közölte a liberális párt elnöke az InfoRádió kérdésére válaszolva.

Arra, hogy etikusnak tartja-e, hogy a képviselőknek nem kell számlával elszámolniuk a költségtérítést, Kuncze Gábor azt mondta: 1990 óta szabályozza törvény az országgyűlési képviselők költségtérítését, azóta két változás volt.

2002-óta nem kell a szállásköltséget számlával elszámolni, tavaly pedig megszűnt az ingyenes utazási lehetőség, és csökkent a térítés. Kuncze Gábor hangsúlyozta: a költségtérítés nem benzinpénz.

"Definiálni kell, mi a költségtérítés tartalma, és annak megfelelően kell előírni a számlával való igazolást. Van olyan, ahol több település tartozik egy körzethez, feltételezték, hogy a képviselő látogatja a körzetét, és ezzel kapcsolatban költsége merül fel. Étkezés, telefonköltség elszámolható-e?" - sorolta a felmerülő kérdéseket az SZDSZ elnöke.

Kuncze Gábor közölte: ezzel kapcsolatos javaslatot nem nyújtanak be, hozzátéve: az erről szóló ötpárti megbeszélésen kell számba venni, mi a képviselői feladat ellátásával összefüggő többletkiadás.

A változás nem csak az országgyűlési politikusokra, hanem polgármesterekre, megyei önkormányzati elnökökre és alelnökökre is vonatkozna, ugyanis ők is tételes elszámolás nélkül kapnak költségtérítést.

A politikus azt nem tudta megmondani, hogy ő mennyi költségtérítést vett fel az elmúlt négy évben. Az Országgyűlés honlapjáról kiderült: 2002 május 15-étől 2005 végéig több mint 12 millió forintot vett fel összesen, költségtérítésre, a szállásköltséggel együtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×