eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Magyarországnak nincs oka szégyenkezni"

A kormányszóvivő szerint Magyarországnak nincs oka szégyenkezni a Freedom House kutatóintézet demokráciák helyzetéről szóló jelentése miatt.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: Budapest a politikai és a polgári jogok érvényesülése területén is a legmagasabb pontszámot kapta, és az intézet csak enyhe visszaesést tapasztalt a zavargások és a polgári elégedetlenség miatt.

Danks Emese azt mondta: a Freedom House egyértelműen a stabil demokráciák közé sorolta Magyarországot.

A Fidesz másként látja

Szégyenkezem a jelentés és a kormányszóvivő nyilatkozata miatt - mondta az országgyűlés emberi jogi bizottság fideszes elnöke.

Balog Zoltán közölte: ha ennyire rendben volt a 2006-os év az emberi jogok és a demokrácia szempontjából, akkor miért kell gyorsított eljárásban több mint kétmilliárd forintért a "rendőrségnek fegyvereket és felszereléseket" vásárolni.

Így osztályoznak

A független, nem kormányzati szervezetként működő amerikai intézet 1972 óta állítja össze a demokráciákról szóló éves világjelentését.

Arch Puddington kutatási igazgató a jelentés szerdai ismertetésekor hangsúlyozta: meggyőződése szerint Magyarország stabil demokrácia marad és azt reméli, hogy enyhülni fog a társadalom politikai megosztottsága.

A Freedom House két osztályzatot ad minden országnak. Magyarország tavalyi demokrácia-teljesítménye továbbra is a legmagasabb pontszámot kapta mind a politikai, mind a polgári jogok tekintetében, akárcsak például Nyugat-Európa országai (az 1-től 7-ig terjedő értékelési skálán ez 1-es osztályzatot jelent).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×