eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Felfüggesztett fogházbüntetés az elhunyt képviselő bátyjának

Egy év fogházbüntetésre ítélte a bíróság a 2005 őszén vadászbalesetben elhunyt Urbán Árpád országgyűlési képviselő bátyját, de a végrehajtást két évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős.

Bűnösnek mondta ki és egy év, két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Balassagyarmati Városi Bíróság a 2005 őszén vadászbalesetben elhunyt Urbán Árpád országgyűlési képviselő bátyját.

A 77 éves Urbán Ottót foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében találták bűnösnek.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása és felmentés miatt fellebbezett, míg az ügyészség három napot tartott fenn, hogy eldöntse, fellebbez-e az ítélet ellen.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott idős korát, és korábbi kifogástalan vadászati előéletét.

Urbán Árpád balassagyarmati szocialista országgyűlési képviselőt bátyja lőtte le vadászat közben 2005. november 26-án a Balassagyarmat és Érsekvadkert közötti vadászterületen. A képviselő kórházba szállítása után elhunyt, halálát a haslövés miatti belső elvérzés okozta. A vád szerint Urbán Ottó több vadászati szabályt is megszegett, és emiatt következett be a honatya halála. A vádirat szerint Urbán Ottó négy, az erdei úton átszaladó vaddisznót látott meg, a másodikra rálőtt, de nem találta el. Utána hallotta, hogy testvére felkiált.

Az ügyészség szerint Urbán Ottó a lövés előtt nem mérlegelte kellően a lövedék várható útját és becsapódási helyét, nem tartotta be azt a szabályt, mely szerint tilos a vadászok vonalán átfutó vadat célozva követni, és megszegte a vadászatvezető aznap reggel kiadott utasítását is, mely szerint az út irányába senki nem lőhet.

A bíróság megállapította, hogy Urbán Árpád képviselő szabályosan tartózkodott a területen, és kalapján viselte az észlelhetőségét segítő színes szalagot is.

A bírósági tárgyalás során Urbán Ottó vallomásában azt mondta, hogy a puska ravaszát sem gondatlanul, sem akarattal nem húzta meg. A gyorsító szerkezet azonban be volt kapcsolva, így a puska valamilyen külső behatásra sülhetett el.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×