eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A megszorítások elérték az idősotthonokat is

Egy januári kormányrendelet szerint az emelt szintű idősotthonok egy lakó után évi kétszázezer forinttal kevesebb állami támogatást kapnak, mint tavaly. Magyarországon 11 ezer 500 ember él ilyen intézményben.

A Népszabadság arról ír, hogy a megszorítások elérték az idősotthonokat: egy januárban életbe lépett kormányrendelet szerint az emelt szintű intézmények egy lakó után évi kétszázezer forinttal kevesebb állami támogatást kapnak, mint tavaly. Emiatt sokan a visszaminősítést választják. A cikk emlékeztet arra, hogy országszerte csaknem 800, idősek számára tartós elhelyezést biztosító intézmény működik, több mint 45 ezer idős embernek nyújtva ellátást. Közülük 11 500-an emelt szintű otthonban élnek. Ezeknek az intézményeknek azonban jóval kevesebb pénz jut január elsejétől. A lap megkereste a szociális tárca főosztályvezetőjét, és különböző idősotthonok vezetőit kérdezte.

Elkészültek az első hírek a Jupiterről - adja hírül a Magyar Nemzet. Az első felvételeket százmillió kilométerről készítette a New Horizons űrszonda, amely a tervek szerint 2015-ben éri el a Naprendszer peremét, s közelíti meg a Plútót. Miután felmérte az égitestet, tovább száguld, és az ötödik űreszköz lesz, amely kijut a csillagközi térbe. A lap a New Horizons űrszonda történetét eleveníti fel.

Jön az ingyenes nettévé - adja hírül a Napi Gazdaság. Az ingyenes internetes telefonálást lehetővé tévő Skype két létrehozója, a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis internettelevíziós vállalkozást alapított Joost néven. Kezdetben csak számítógépekkel lesz elérhető a szolgáltatás, de hosszabb távon a tévékészülékekre is átkerülnek majd a műsorok. A Skype-hoz hasonlóan: a felhasználó ingyenesen letölthet egy szoftvert - ez a tesztelés végső fázisában van -, amellyel az Interneten keresztül hozzáférhet a szolgáltató által kínált tévécsatornákhoz.

Szárnyal Kína gazdasága - ebből Magyarország is profitálhat - írja a Világgazdaság. A cikk arról számol be, hogy az Európai Unió tárgyalásokat kezdett tegnap az ázsiai országgal, hogy egy új, átfogó egyezmény szülessen a 27 országot tömörítő unió és a világ legnépesebb állama között. A tárgyalások akár két évig is eltarthatnak, bár nem adtak határidőt a befejésre. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a kínai gazdasági növekedésből így hazánk is profitálhat, hiszen a régióban Magyarország jelenti Kína "hídfőállását".

A Pénzcentrum internetes lap arról ír, hogy egy bankszámla megnyitás ugyan játszi könnyedséggel megy bárkinek, ám a számla megszüntetése, vagy a bankváltás már jóval nagyobb feladat. A gazdasági portál külföldi kitekintést ad: hogyan működik a rendszer az Egyesült Államokban, és emlékeztet a hazai törekvésekre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×