eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Gyurcsány a legnépszerűtlenebb miniszterelnök

A Gallup Intézet 1999 óta rendelkezésre álló adatai szerint Gyurcsány Ferenc az eddigi legnépszerűtlenebb miniszterelnök, de elérte, hogy az emberek odafigyeljenek a kormányfőjükre. A korábban bizonytalanok az elégedetlenek táborát gyarapítják.

Elégedetlen, pesszimista és bizonytalan országot örökölt Medgyessy Pétertől Gyurcsány Ferenc. Az előző miniszterelnök munkájával ugyanis a Gallup akkori felmérése szerint az emberek több mint fele - 54 százaléka - elégedetlen volt.

Gyurcsány Ferenc színre lépésétől sem egy csapásra jött meg az emberek bizalma. 2004 októberében ugyanis a szavazókorúak több mint fele nem tudott véleményt mondani arról, hogy Gyurcsány Ferenc jól vagy rosszul végezte a feladatát.

Utána azonban már minden hónapban egyre többen mondták azt, hogy az új kormányfő nem jól dolgozik.

Gyurcsány Ferenc egyvalamit biztosan elért: egyre kevesebben vannak, akik nem tudják, vagy nem mondják meg, hogy mi a véleményük róla. 2004 decemberétől ugyanis a bizonytalan válaszadók száma folyamatosan csökken. A Gallup elemzése szerint ebben nagy szerepe volt annak, hogy a kormányfő gyakran szerepeltette magát a bulvársajtóban.

Elégedetlenek lettek a bizonytalanokból

A bizonytalanok azonban az elégedetlenek táborát gyarapították. 2005 áprilisa volt az első olyan hónap, amikor a megkérdezettek több mint fele már azt gondolta, hogy a miniszterelnök rosszul dolgozik. Ez nagy zuhanás a kezdeti 25 százalékhoz képest.

Gyurcsány Ferenc valószínűleg 2005 nyarán volt a legelégedettebb, mert a Gallup akkori felmérése szerint júniusban soha nem mért magasságba emelkedett a munkáját pozitívan megítélők aránya. Az előző hónaphoz képest három százalékkal többen, a megkérdezettek 40 százaléka gondolta, hogy Gyurcsány Ferenc jól végzi a feladatát.

2005 novemberétől 2006 februárjáig Gyurcsány Ferenc megítélése egyre javult. Támogatottsága csúcspontja a választási kampány hatására 2006 májusában volt, ekkor 52 százalék gondolta úgy, hogy jól dolgozik, és 38 százalék úgy, hogy nem.Ezt követően azonban a mostani mélypontig zuhanórepülés kezdődött. Egyetlen hónap alatt tíz százalékos, hét hónap alatt pedig harminc százalékos népszerűségvesztést szenvedett el. Az elégedetlenek aránya a 2006. májusi 38 százalékról decemberre 63 százalékra ugrott.

Érdekesség, hogy a népszerűségvesztés nagyobb részét nem a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor, hanem előtte szenvedte el a miniszterelnök. 2006. júniusában még csak 48 százalék gondolta úgy, hogy Gyurcsány Ferenc rosszul dolgozik, augusztusban viszont már 61 százalék. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy ekkor jelentették be a megszorításokat, amelyekről szó sem volt a kampányban.

Orbán és Medgyessy is népszerűbb volt

Egy rövid ideig még csökkent azok száma, akik elégedetlenek vele, és októberről novemberre 24-ről 30-ra emelkedett azoké, akik szerint jól látta el a feladatát. Ez vélhetően az utcai zavargások időszakának a megítélését mutatja. Utána azonban, decemberben - amikor már körvonalazódott, hogy drágább lesz az élet -, az elégedettek aránya 30-ról azonnal 22-re zuhant, az elégedetleneké pedig 59-ről a már említett történelmi mélypontra, 63-ra emelkedett.

A Gallup adataiból kiderül, hogy Orbán Viktor és Medgyessy Péter sem volt annyira népszerűtlen, mint Gyurcsány Ferenc. Medgyessy Péterről a legrosszabb időszakában is 58 százalék gondolta úgy, hogy rosszul dolgozik, Orbán Viktor legrosszabb eredménye pedig 53 százalék. Gyurcsány Ferenc pedig most 63 százalékon áll - és a megszorítások éve még csak most kezdődik...

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×