eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Fideszes javaslat a pénzügyi manipulációk ellen

Törvényjavaslatot nyújt be a költségvetési manipulációk megakadályozása érdekében a Fidesz.

Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke elmondta: a hét pontból álló javaslat egyebek mellett megtiltaná a kötelező maradványképzést, előírná, hogy az államnak a befogadott számlákat 30, uniós esetekben 60 napon belül ki kell egyenlítenie.

Az indítvány emellett havi előrejelzést tenne kötelezővé a legfontosabb makroszámokról, előírná, hogy a közszférában negyedévente nyilvánosságra kell hozni a lejárt tartozásokat, a költségvetési és a makromutatók manipulálását pedig a számviteli fegyelem megsértéséhez hasonló bűncselekménynek nyilvánítaná.

A volt pénzügyminiszter hozzátette: azt is javasolják, hogy a közszférából származó bevételek után a vállalkozóknak csak akkor kelljen befizetniük az áfát, ha már megkapták a pénzt.

Kékesi Tibor (MSZP) azt mondta: "azzal, hogy a Fidesz meglévő jogszabályi helyek módosítását javasolja, lényegéban elismeri, hogy a kormány eddig sem és értelemszerűen a jövőben sem trükközni fog, hanem a meglévő előírásokat és a törvényi lehetőségeket használja, használta ki, amikor a költségvetést próbálta kordában tartani".

Közölte: az idei volt az utolsó év, amikor a maradványképzéssi előírással élni kellett, "jövőre nem lesz ilyen előírás".

Az adóslistára nincs szükség, a költségvetés nyilvános adatokat tartalmaz - mondta Kékesi Tibor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×