eur:
388.7
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Tizennégyezer embert küldenek el a közigazgatásból

A minisztériumi leépítések miatt még az idén 14 ezer embernek szűnik meg az állása a közigazgatásban. Lapszemle.

A Népszabadság azt írja, hogy ha az uniós borreformot az eredeti tervek szerint hajtanák végre, akkor az ország szinte teljes - mintegy 80 ezer hektáros - szőlőterületét felszámolhatják, és csak néhány szigetszerű oázisban termelnének szőlőt. Márpedig erre a szőlősgazdák körében nagy az elszántság. A hektáronkénti 8 ezer eurós (kétmillió forintos) kivágási támogatás olyan csáberő, aminek aligha tudnak ellenállni. Eddig 30-50 hektáron volt kifizetődő a szőlőtermelés. A kivágásért kapott 60-100 millió forint viszont bőven kárpótolja a rosszabb években 50 forintos nagybani borárakat. Ezt a helyzetet akarják még időben kihasználni a piacukat féltő nagy borászati cégek: igyekeznek hosszú távú szerződéssel magukhoz kötni a szőlősgazdákat.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy több mint tizennégyezer embert küldenek el még az idén a közigazgatásban dolgozók közül. A kormány a minisztériumi bürokrácia leépítést ígéri, de valójában a háttérintézmények szakembereit bocsátják el.

Az Index.hu-n olvasható, hogy február másodikán mindegyik magyar mobilszolgáltatónak mérsékelnie kell a hálózatába irányuló hívások díját - jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A közlemény szerint a T-Mobile-nak a hálózatába irányuló vezetékes és mobil hívások végződtetési díját a jelenlegi 27,17 forintról 23,17 forintra, a Pannonnak percenként 29,44 forintról 24,44 forintra, a Vodafone-nak pedig 32,61 forintról 26,16 forintra kell csökkentenie.

A Világgazdaság írja, hogy bár a vállalatok többségénél az első vezető jövedelme 27 és 47 millió forint között mozog, van, aki ennél jóval több pénzt visz haza. A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2006-os kompenzációs adatbázisa szerint a "legrosszabbul" keresők 10-15 millió forint között, a legjobban megfizetettek akár 60 millió forintnál is többet keresnek az idén bruttóban. Egy vidéki cégnél a fizetések 15-20, de akár 30 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek. A fizetési rangsorban a vezérigazgatókat az értékesítési és marketing-, valamint a pénzügyi terület irányítói követik.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy a M.E.G.A. botrány után a rendőrség rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntette miatt indított bűntető eljárást, a lap szakértői szerint csalás miatt is büntethető lehetnek az érintettek. Ennek az a jelentőssége, hogy a Btk. a csalás bűncselekményéhez jóval szigorúbb szankciókat fűz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×