eur:
389.26
usd:
362.06
bux:
68675.26
2024. május 8. szerda Mihály

Tarlós: Demszky már csak papíron főpolgármester

A jövőben a Fővárosi Közgyűlés helyett szinte minden fontos kérdésben, köztük a közművek vezetőinek kinevezéséről, a gazdasági bizottság dönt - erről szerdán - a mérleg nyelvét jelentő MDF-es szavazatokkal - döntött a közgyűlés kormánypárti többsége.

A helyszínen kiosztott kormánypárti kiegészítés egyebek között azt tartalmazta, hogy a jövőben nem havonta, hanem kéthavonta ülésezik csak a közgyűlés.

A kormánypárti frakcióvezetők azzal indokolták a szervezeti szabályzat módosítását, hogy általa hatékonyabb lehet a közgyűlés és a bizottságok munkája.

A Fidesz és a KDNP képviselői élesen bírálták az általuk antidemokratikusnak nevezett előterjesztési módszert és a benyújtott változtatásokat.

Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője megjegyezte: lassan kezdi úgy érezni magát a közgyűlésben, mint ahogy az 1920-as években a Kremlben érezték magukat az emberek.

A politikus megjegyezte azt is, hogy ezzel a struktúrakialakítással Demszky Gábor már csak papíron tekinthető főpolgármesternek, mivel az érdemi kérdések a Somlyódi Csaba (MSZP) által irányított gazdasági bizottságban dőlnek el.

Ughy Attila (Fidesz) sérelmezte, hogy a jogi szakbizottság nem tárgyalt erről a fontos kérdésről.

Úgy vélte, hogy a kormánypártok a tanácsrendszert visszaidéző körülményeket hoztak létre a mostani módosítással. Lesz ugyanis egy ritkán ülésező tanácstestület jellegű közgyűlés, és lesz a végrehajtó bizottságnak tekinthető gazdasági bizottság.

Devánszkiné Molnár Katalin, az MSZP frakcióvezető-helyettese elismerte, hogy korábban polgármesterként aligha tudott volna egy ilyen jellegű, egy ilyen fajsúlyú előterjesztést elfogadtatni a testületével.

Tarlós István még a szavazás előtt kijelentette, hogy az MDF-et a kormánypárti koalíció "nyilvános, rendes tagjának" tekintik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×