eur:
396.29
usd:
367.37
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Élet a budapesti szeméthalmok mellett

Tiltakoznak egy zuglói hulladéklerakó környékének lakói a telep engedélyének meghosszabbítása ellen. A zuglói Körvasút sor mellett, az M3-as autópálya bevezető szakaszának közelében lévő, a lakóházaktól alig száz méterre lévő telep tulajdonosa szerint mindent megtesznek a por csökkentése érdekében.

"Nem itt lenne a helye"

A Rákospalotán, a telep szomszédságában lakó Vida Gábor az InfoRádióban elmondta: a Komáromi úti telepet bontási törmelékek újrahasznosítására létesítették, de szerinte már eredetileg sem szabadott volna engedélyezni a megépítését.

Száll a por, különösen amikor meleg van és túrják a törmeléket, ráadásul nem locsolják az egészet, csak az utat - tette hozzá.

A környezetvédelmi hatóság végzett méréseket, a szakemberek megállapították, hogy a káros anyagok koncentrációja nem éri el az egészségre veszélyes mértéket, ugyanakkor jelentősen meghaladja az átlagot.

Vida Gábor kifogásolta, hogy a telep fala 80-100 méterre van a lakóházaktól, ha északnyugati szél fúj, akkor a Kacsóh Pongrác lakótelepre viszi a port, a nyugati szél pedig a rákospalotai oldalra.

Vida Gábor beszámolt arról, hogy már több mint kétszáz tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze.

A telep engedélye december 31-én jár le, az üzemeltető bővítési engedélyt kért. Egy ilyen telep azonban nem való ebbe a városrészbe - hangsúlyozta Vida Gábor.A tulajdonos másképp látja

A telep tulajdonosa az InfoRádióban úgy reagált, hogy nem akarnak bővíteni, de korábban csak az aszfalt és betontörmelék hasznosítására kellett engedélyt kérni, míg januártól már a földre is kell.

Metzger Lajos elismerte, hogy a feldolgozott építkezési hulladék évi 130 ezer tonnáról 360 ezerre növekedhetne, valamint 750 ezer tonna kevert sittet is vihetnének a Komáromi úti telepre, de hangsúlyozta: ez a mennyiség nincs egyszerre jelen, hanem folyamatosan hozzák-viszik.

A tulajdonos szerint is van igazság a lakók panaszában, de hozzátette: habár teljesen nem lehet a port megszüntetni, ők mindent megtesznek, folyamatosan locsolnak, és az utóbbi időben minimálisra csökkentették a mennyiségét.

Ha messzebbre, a városon kívülre kellene szállítani az építési törmeléket, akkor nem lenne kifizetődő a feldolgozás, és mindenfelé csak leborogatnák az építési törmeléket - érvelt a telep jelenlegi helye mellett Metzger Lajos.

Az InfoRádió az ügyben megkereste a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, ahol a hulladéktelep működési engedélyének meghosszabbítási kérelmét bírálják el, ám a folyamatban lévő ügyről nem kívántak nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×