eur:
390.77
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Orbán és Tarlós együttműködési megállapodást kötött

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője együttműködési megállapodást kötött a fővárosi Fidesz-frakció hatékony munkája érdekében.

A megállapodás szerint a Tarlós István a jövőben sem lép be a Fideszbe, de továbbra is a Fidesz főpolgármester-jelöltjeként vesz részt az ellenzéki párt Budapest-politikájának alakításában, irányításában.

A szerződés tartalmazza azt is, hogy a fővárosi Fidesz-frakció a közgyűlésben nem támogathat egyetlen olyan előterjesztést sem, amely az infláció átlagos mértékét jelentősen meghaladó közszolgáltatási díjemelésre irányul, és nem szavazhat meg olyan indítványt sem, amely közszolgáltató intézmények bezárására, összevonására, szolgáltatásainak csökkentésére vonatkozik.

Orbán Viktor a szerződést aláírása előtt Tarlós Istvánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: bár nem bevett fogalom Magyarországon az "árnyék-főpolgármester", de a megállapodás értelmében Tarlós István lényegében a főpolgármesterhez hasonlós széles jogkörökkel, kitekintéssel irányítja a Fidesz budapesti szakmai-politikai munkáját.

"A Fideszben nincs interregnum, nincs köztes állapot két választás között, bármikor bármilyen váratlan politikai esemény történne, a Fidesz készen áll arra, hogy akár az országos, akár pedig a főváros életét irányítsa" - mondta a Fidesz elnöke.

Tarlós István és Orbán Viktor egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a megállapodás szerint Tarlós Istvánnak szakmai ügyekben nagy szabadsága van, politikai kérdésekben azonban rendszeresen konzultálnia kell a Fidesz elnökével, valamint munkakapcsolatot kell kialakítania Pesti Imre regionális pártigazgatóval és a megyei jogú városok polgármestereivel.

Orbán Viktor szerint a megállapodás nehezen jött létre. Úgy fogalmazott, hogy ő maga elment a "végsőkig", hiszen Tarlós István párton kívülisége speciális helyzetet teremt, nincs közöttük alá-fölérendeltségi viszony, ezért rendszeresen, havonta egyszer egyeztetnek majd fővárosi ügyekről.

Mindketten bírálták a jelenlegi városvezetést, mert az szerintük nem Budapest ügyeivel, hanem pozícióharcokkal foglalkozik.

A Fidesz elnöke szerint október 1. óta gyakorlatilag nincs vezetése Budapestnek, a főváros "béna kacsa". Hatalmi harcokat vívnak, politikai lökdösődés folyik.

Tarlós István szerint a város lassan a működésképtelenség határára sodródik Demszky Gábor makacssága miatt.

Orbán Viktor felháborítónak, elfogadhatatlannak és lehangolónak nevezte, hogy a koalíció még mindig politikai vitákat folytat, és majd csak februárban "méltóztatnak az urak" túljutni a legelemibb döntéseken.

"Ha bárki így végezné a munkáját, akkor kirúgnák a munkahelyéről" - jegyezte meg.

Tarlós István szerint nem volt váratlan, hogy elhalasztották a kérdés megoldását, a döntés akár az MSZP februári kongresszusáig vagy az SZDSZ jövő évi küldöttgyűléséig is elhúzódhat.

Õ arra lát esélyt, hogy a bizottságok megalakulnak és egy főpolgármester-helyettest sikerül választani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×