eur:
386.41
usd:
358.14
bux:
69075.5
2024. május 14. kedd Bonifác

Rasszista rendőrök: a romákat ütni kell és sterilizálni

Sorra jelentek meg cigányellenes bejegyzések a rendőrség belső honlapján. Az ORFK vezetése azonban csak akkor szerzett róla tudomást, amikor egy CD-re kigyűjtve megkapta az irományokat. Az oldal azóta nem működik, az ügyben hamarosan lezárul a vizsgálat.

A rendőrség belső, Holdudvar elnevezésű honlapján sorra jelentek meg cigányellenes bejegyzések. Ezt egy volt rendőr, Máté Mihály a jelenleg is a testülethez tartozó roma férfival együtt kigyűjtötte, és egy CD-n elküldte a portált üzemeltető ORFK-nak.

Az oldalon a többi mellett olyan kifejezések szerepeltek, mint Gangesz-parti székely, indomagyar, tenyészgorilla, buckalakó, réti néger, genetikai hulladék vagy agyamputált. Amikor az ORFK vezetése erről tudomást szerzett, felfüggesztette az intranetes lap működését.

Szőnyeg alá söpört probléma

Máté Mihály az InfoRádióban elmondta: az oldalon az is szerepelt, hogy a romákat ütni kell, és sterilizálni. Szerinte a magyar társadalom majd minden csoportja előítéletes a cigánysággal, a rendőrség esetében, főleg a szolgálat közben azonban ez megengedhetetlen.

Hangsúlyozta: a problémát nem szabad a szőnyeg alá söpöri, hanem kezelni kell. A kollégák például - mint mondta - nagyon kis felkészítést kapnak. Pedig már az állomány tagjainak kiválasztásánál, és képzésénél is figyelni kellene erre.

Nem akarták cenzúrázni

A honlap működtetői azonban - mint azt az ORFK szóvivője elmondta - mindaddig nem tudtak a bejegyzésekről, amíg a CD-t meg nem kapták. Garamvölgyi László azt mondta: azért nem figyelték az írásokat, mert nem akarták cenzúrázni az oldalt.

Szerinte nem jellemző, hogy a rendőrség tagjai rasszisták lennének, egy-egy meggondolatlan hozzászólás azonban előfordulhat. Hozzátette: ez azonban nem általános, különösen a rendőri munka során nem.

Az ügyben másfél hónapja vizsgálódnak, az eljárás hamarosan lezárul, ennek tükrében pedig majd meghozzák a szükséges döntéseket - mondta Garamvölgyi László.

A kisebbségi biztos is tájékoztatást kér

A rendőrök között sincsen több rasszista, mint általában a társadalomban, de a rendőrség esetében a rasszizmus lényegesen veszélyesebb, mint egyébként - jelentette ki az InfoRádiónak a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa.

Kaltenbach Jenő levélben kér tájékoztatást az országos rendőr-főkapitánytól. Ebben választ vár arra, hogy a testület vezetői mit állapítottak meg, és mit tesznek a jelenség visszaszorításáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Biden megsorozza Kínát, dermesztő gazdasági csapást hajt végre Washington

Biden megsorozza Kínát, dermesztő gazdasági csapást hajt végre Washington

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a Kínából importált termékek széles körénél emelik meg a vámokat, többek között a félvezetőkre, akkumulátorokra, napelemekre, kritikus ásványi anyagokra, kikötői darukra, orvosi termékekre, acélra, alumíniumra és elektromos járművekre vetnek ki magasabb kereskedelmi terheket. A változtatások mintegy 18 milliárd dollár értékű importot érintenek, ami Biden legátfogóbb frissítése az elődje, Donald Trump korábbi elnök által először bevezetett kínai büntetővámoknak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×