eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hajléktalanok fantomcégei nyertek milliárdos állami pályázatokat?

Kutrucz László és Baráth László többedmagukkal évekig sikeres hajléktalanoknak számítottak: ügyvezetőkké avanzsáltak a Schrödl András kezdeményezésére alapított cégekben. Ügyfeleik között tudhatták a Siemenst is. A fedél nélküli ügyvezetőket a Nemzeti Nyomozóiroda most okirat hamisítással és sikkasztással vádolja - adta hírül a hvg.hu.

Kutrucz László és Baráth László a Jolly eszpresszó pultja mellől ült át a Kft.-k ügyvezetői székébe - írja a hvg.hu. Előtte a Fedél Nélkül és a Flaszter című lapok terjesztéséből, illetve egyéb alkalmi munkákból tartották fenn magukat.

Egyik nap a presszóban kereste fel őket Schrödl András könyvvizsgáló, aki azt ajánlotta fel nekik, hogy adják nevüket cégalapításokhoz, szignáljanak kitöltetlen szerződéseket, üres csekkfüzeteket, illetve írjanak alá "nagy bizniszek" lebonyolításához szükséges formanyomtatványokat.

A férfi a könyvvizsgáló kérésére, újabb és újabb hajléktalanokat szervezett be, köztük Baráth Lászlót is. Végül hat Kft-t hoztak létre, melyekkel a Siemens magyarországi leányvállalata és több, pártkötődéssel bíró vállalkozás azonnal szerződést kötött.

Baráth László éveken át az ügyvezetője volt az Euraction Kft-nek, amelynek számlájára a Siemens magyar leányvállalata rendszeresen utalt át komoly összegeket, együttműködési keretszerződés jutalékaként.

Kutrutz cége, a Blue Consult is hasonló cipőben járt, főként kórházi közbeszerzések tájékán segédkezett a Siemensnek orvosi műszerekkel kereskedni.

A német nagyvállalat a Nemzeti Nyomozóiroda jegyzőkönyveinek tanulsága szerint projektmenedzseri feladatok ellátására szerződött a két céggel. Baráth esetében nem is akármilyen feladatra: Kft-jét a Belügyminisztérium okmányirodai rendszerének kiépítésére kiírt több, egyenként milliárdos nagyságrendű pályázat projekt-menedzsmentjével bízták meg.

A feladatokat a két cég és vezetőik teljesítették, hiszen a Siemens elnyerte a kártyaigazolványok kiállításához szükséges gépek, szoftverek kiépítésére és karbantartására, illetve az orvosi műszerek szállítására kiírt állami pályázatokat.A sikerdíjakból azonban a strómanok nem sok pénzt láttak, bár a számlavezető bankokat hetente egyszer, Schrödl társaságában felkeresték. A férfi utasítására e körutakon másfél - kétmillió forint közötti összegeket vettek fel, hogy azután a pénzt átadják neki. Õ alkalmanként 2-5 ezer forinttal jutalmazta fáradságukat.

A bankokban csakhamar szóvá tették, hogy az ügyvezető uraknak kissé áporodott a szaguk. Ezért Schrödl kénytelen volt lakást bérelni számukra, ahol a "munka" előtt megfürödhettek. A férfi külön pénzt adott nekik, hogy az évszaknak megfelelően tudjanak öltözködni. Mindez néhány évig tartott.

Kutrucz és barátnője a hvg.hu-nak elmondták, egyszer Schrödl András testvérével, Péterrel mentek egy kört a bankokban. Egy héttel később bérelt lakásukban megjelentek a kommandósok, akik az "ügyvezetőket", a fellelhető papírokkal együtt, kihallgatni vitték a Nemzeti Nyomozóirodába. A kft-k beszüntették működésüket.

Kutrucz Lászlót sikkasztással és okirat hamisítással vádolják, Baráthot csak az utóbbival. Schrödl András ellen körözést adtak ki, de két éve nem találják. A hvg.hu által megkérdezett, gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó jogászok szerint a Kft-k pénzfelvétele mögött nem állhatott valós teljesítés.

Horváczy Emese a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy a hat cégből álló cégcsoport vezetői valóban hajléktalanok voltak. A fantomcégek bankszámláira összesen mintegy másfél milliárd forint folyt be - tette hozzá. A Siemens nem reagált a hvg.hu kérdéseire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×